Тесла нема споменик јер је био Србин

Тесла нема споменик јер је био Србин 12.07.2018 15:34 | Глас Српске

Загреб - Посланик Социјал-демократске партије (СДП) Хрватске Ненад Стазић оптужио је госпићки огранак владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), да још увијек спречава постављање бисте великог српског научника Николе Тесле у том мјесту.

Споменик Николи Тесли у Госпићу уништен 1992. године, а нови је спреман за постављање, али још није враћен на старо мјесто.

- Зашто је тај споменик уопште срушен? Не зато што је Тесла изумио струју ни зато што је аутор споменика Франо Кршинић направио лош споменик, већ је срушен зато што је Тесла био Србин - поручио је Стазић за говорницом у хрватском Сабору на рођендан великог научника, 10. јула.

Он оцјењује да тај “примитивни разлог још увијек опстаје”, те да је “26 година након рушења споменика то још увијек госпићком ХДЗ-у битан елемент”.

- Теслу слави читав свијет, осим Хрвата у доба ХДЗ-а - поручио је Стазић.

Он је процијенио да је споменик 1992. године срушио неко ко је “прелазни облик између кромањонца и неандерталца”.

- Динамит “под генијални Кршинићев споменик могао је да  стави само идиот, којих је увијек било и биће - истакао је Стазић.

И посланик Самосталне демократске српске странке Борис Милошевић подсјетио је на Теслин рођендан, али и узурпацију приватног пољопривредног земљишта на Крбавском пољу, најчешће Срба који

Геније за десничаре Хрват

Истовремено, хрватски десничарски портали називају Теслу “хрватским генијем” и тврде да је “цијелог живота био духом везан за домовину Хрватску и родни крај - Лику”.

У ноћи приступања Хрватске ЕУ и тадашњи премијер из редова СДП-а Зоран Милановић сврстао је Теслу међу Хрвате.живе на том подручју, наводе хрватски портали.

(Агенције)© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица