Teško će zaustaviti stihove na granici

Agencije
Teško će zaustaviti stihove na granici

Podgorica - Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) u petak je saopštila da je, sa nevjericom koju je pratilo ogorčenje, primila vijest da je grupi građana Srbije zabranjen ulazak u Crnu Goru.

- U nadi da će razum ipak prevagnuti, podsećamo donosioce ove odluke da ih čeka teži posao zaustavljanja stihova na granicama - ističe se u saopštenju.

Crnogorska policija je ranije potvrdila da je donijela rješenje kojim se četvorici srpskih intelektualaca, među kojima je i književniku Matiji Bećkoviću zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

- Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću - saopšteno je iz crnogorske Granične policije.

Akademik Matija Bećković prokomentarisao je da mu vrlo imponuje to što jednoj članici NATO može bezbjednost da ugrozi jedan pjesnik. Advokat Dejan Mirović iz grupe srpskih intelektualaca kojim je zabranjen ulazak u Crnu Goru rekao je da će se zbog toga obratiti Evropskom sudu za ljudska prava i UN.

- Zbog zabrane da posetim moj rodni grad Ulcinj i najužu porodicu, žive i mrtve i grubog kršenja prava na porodični život, obratiću se Evropskom sudu za ljudska prava i UN - rekao je Mirović.

Zabrana ulaska u Crnu Goru akademiku Matiji Bećkoviću i još trojici srpskih intelektualaca osim što je čin dostojan fašističkih režima, ujedno je odraz očajničke nemoći i slabosti crnogorske vlasti, ocijenio je predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić.

- Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao šef režima, ovim činom napravio je puni istorijski, politički, ali i ljudski salto jer je od čovjeka koji je lično uručio “Njegoševu nagradu” književniku Matiji Bećkoviću 1997. godine, postao čovjek koji mu danas, preko svojih poslušnika, uručuje zabranu ulaska u Njegoševu zemlju - kazao je Milačić.

Generalni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je da u Srbiji neće biti reciprociteta.

- Nema tu reciprociteta, to je neprihvatljivo. To neće biti nešto zbog čega ćemo da kvarimo odnose. To je bila odluka koja dobila podršku većine. Mi treba da gradimo kvalitetne odnose sa Crnom Gorom - kaže Odalović.  

Vlada Crne Gore

Poslije objavljivanja informacije da je zabranjen ulaz četvorici srpskih intelektualaca u Crnu Goru, oglasila se i crnogorska vlada saopštenjem u kojem se navodi da tim potezom štiti stabilnost i bezbjednost od nedobronamjernih.

- Ustavna i moralna obaveza Vlade Crne Gore jeste da od nedobronamjernih pojedinaca štiti stabilnost i bezbjednost i spokoj svih građana, uključujući i državotvorna, patriotska i nacionalna osjećanja najvećeg broja njih - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana