Tajani se izvinio zbog izjave o Dalmaciji i Istri

Srna
Tajani se izvinio zbog izjave o Dalmaciji i Istri

Zagreb - Šef Evropskog parlamenta Antonio Tajani danas se nakon susreta sa hrvatskim i slovenačkim poslanicima Evropske narodne stranke izvinio i izrazio duboko žaljenje zbog svoje nedavne izjava o Dalmaciji i Istri.

“Iskreno žalim i izvinjavam se što sam upotrijebio riječi koje su uvrijedile vaše sugrađane i koje su shvaćene kao oblik teritorijalnih pretenzija. To, budite uvjereni, nije bila moja namjera, niti moje mišljenje o tom pitanju”, naveo je Tajani danas u izjavi medijima.

On je naglasio da to što je na obilježavanju Dana sjećanja u okolini Trsta pomenuo Istru i Dalmaciju se odnosi na Dalmatince i Istrane, njihovu djecu i unuke, od kojih su mnogi prisustvovali obilježavanju, prenose hrvatski mediji.

“Moja politička karijera pruža brojne dokaze dubokog prijateljstva i poštovanja koje sam uvijek gajio prema narodima Hrvatske i Slovenije”, naveo je Tajani.

On je poručio da svi oblici totalitarizma zaslužuju punu osudu, a da se prema žrtvama fašizma, nacizma i komunizma treba odnositi s jednakim poštovanjem.

Tajani se danas popodne sastao sa kolegama poslanicima iz Hrvatske i Slovenije koji su mu uputili pismo, u kojem su zatražili izvinjenje i povlačenje izjave iz Basovize o “italijanskoj Istri i italijanskoj Dalmaciji” koja se, kako ocjenjuju, može protumačiti kao “teritorijalna pretenzija i revizionizam”.

U nedjelju, 10. februara, Tajani je prisustvovao ceremoniji povodom Dana sjećanja u Basovizi u okolini Trsta i održao govor tokom kojeg je uzviknuo: “Živio Trst! Živjela italijanska Istra! Živjela italijanska Dalmacija!”, nakon čega su uslijedila reagovanja zvaničnika iz Hrvatske i Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana