Тачи писао Трампу и “обећао да ће завршити посао”

Срна
Тачи писао Трампу и “обећао да ће завршити посао”

Косовски предсједник Хашим Тачи је у писму америчком предсједнику Доналду Трампу изразио спремност за компромисни договор у дијалогу са Београдом.

Тачи је позвао га да посјети Косово.

Како преносе приштински медији, у писму које је Трампу упутио раније овог мјесеца, Тачи је обећао да ће “завршити посао” и позвати грађане да, како је то шеф САД тражио, “говоре једним гласом” током дијалога и уздржати се од акција које би искомпликовале актуелну ситуацију.

Приштинска Коха пише да је Тачи уверио Трампа да је “вољан да направи неопходне компромисе у циљу постизања свеобухватног и правно обавезујућем споразума, који би, како се наводи, укључивао сва отворена питања и окончао сукоб са Београдом који траје дуже од једног вијека”.

Позивајући се на разговор који су имали у Паризу, током обиљежавања вијека од краја Првог свјетског рата, Тачи је навео да је сагласан са Трампом да је близу ријешење свих отворених питања Београда и Приштине.

“Постигнути споразум неће бити привремени мир или замрзнути конфликт. Ми покушавамо да изађемо из овог круга и постигнемо коначни споразум о узајамном признању, одрицању од сукоба и чланству Косова у УН”, навео је Тачи.

Оцијенио је да је ријеч о историјском постигнућу, које захтијева максималну ангажованост “обију страна”.

Истовремено, Тачи је изразио одушевљење због могућности да, како каже, сарађује са Трампом и многим заједничким пријатељима у Сједињеним Државама а поводом, како је навео, ове дипломатске иницијативе.

“И, као што сте са великодушношћу предложили, нема бољег начина да прославимо наш успијех него да вам се придружимо у Бијелој кући, гдје се мир и историја стварају заједно”, навео је Тачи, који је позвао Трампа да посети Косово.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана