Svjetski jevrejski kongres protiv izgradnje spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu

Tanjug
Svjetski jevrejski kongres protiv izgradnje spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu

Zagreb - Svjetski jevrejski kongres (WJC) reagovao je na najavu izgradnje spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu.

WJC je osudio taj čin kao pokušaj prikrivanja uloge NDH u zločinima i pozvao grad da odustane od ideje, a hrvatske vlasti optužio da opet ulažu napore da prikriju monstruozne zločine ustaša nad Jevrejima, Romima i etničkim Srbima.

Iz WJC je poručeno da hrvatske vlasti to čine stvaranjem lažnog utiska da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase holokausta.

“Svjetski jevrejski kongres pridružuje se svojoj zajednici u Hrvatskoj u osudi odluke zagrebačke skupštine o podizanju spomenika za šest miliona jevrejskih žrtava holokausta, kojom se bezočno ignoriše aktivna uloga Nezavisne države Hrvatske za vrijeme ustaškog režima u činjenju tih zločina tokom Drugog svetskog rata”, navodi se u saopštenju koje je danas dostavljeno Hini.

Agencija navodi da je Jevrejska opština Zagreb (ŽOZ) u srijedu objavila da je zatražila poništenje “sramotne odluke” o podizanju spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu, jer smatra da time želi da se prikrije istina o stradanjima Jevreja u NDH.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odlučili su na sjednici održanoj 4. juna da će Grad Zagreb u Branimirovoj ulici, kod Glavne željezničke stanice, podići spomenik žrtvama holokausta autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine, kao znak sjećanja na šest miliona Jevreja stradalih u holokaustu, sa porukom da se prošlost ne ponovi.

U odgovoru na tu odluku, predsjednik WJC Ronald S. Loder rekao je da su “vlasti u Hrvatskoj kontinuirano pokušavale da izmene istoriju i oslobode ustaški režim neupitne umiješanosti u okrutna masovna ubistva Jevreja, Roma i etničkih Srba u periodu od 1941. do 1945”.

“Uvijek postoji velika vrijednost odavanja počasti svim žrtvama holokausta, ali novi spomenik grada Zagreba predstavlja iskrivljivanje istorije i uvredu sjećanju na muškarce, žene i djecu koji su bili žrtve ustaša i njihovog vođe Ante Pavelića. Hrvatske vlasti opet ulažu sve napore da prikriju monstruozne zločine ustaša stvaranjem lažnog utiska da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase holokausta”, naveo je Loder.

On je ocijenio da “ne može da se govori o holokaustu u Hrvatskoj bez ukazivanja na središnju ulogu ustaškog režima u donošenju i sprovođenju rasnih zakona kojima su Jevreji, Romi i etničkih Srbi izloženi progonu, mučenju i smrti. U dodatku na javno odavanje počasti žrtvama Hitlerovog rata protiv Jevreja, Hrvatska mora posebno da oda počast žrtvama ustaškog režima”, poručio je Loder u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana