Свјетски јеврејски конгрес против изградње споменика жртвама холокауста у Загребу

Танјуг
Свјетски јеврејски конгрес против изградње споменика жртвама холокауста у Загребу

Загреб - Свјетски јеврејски конгрес (WJC) реаговао је на најаву изградње споменика жртвама холокауста у Загребу.

WJC је осудио тај чин као покушај прикривања улоге НДХ у злочинима и позвао град да одустане од идеје, а хрватске власти оптужио да опет улажу напоре да прикрију монструозне злочине усташа над Јеврејима, Ромима и етничким Србима.

Из WJC је поручено да хрватске власти то чине стварањем лажног утиска да је само нацистичка Њемачка одговорна за ужасе холокауста.

“Свјетски јеврејски конгрес придружује се својој заједници у Хрватској у осуди одлуке загребачке скупштине о подизању споменика за шест милиона јеврејских жртава холокауста, којом се безочно игнорише активна улога Независне државе Хрватске за вријеме усташког режима у чињењу тих злочина током Другог светског рата”, наводи се у саопштењу које је данас достављено Хини.

Агенција наводи да је Јеврејска општина Загреб (ЖОЗ) у сриједу објавила да је затражила поништење “срамотне одлуке” о подизању споменика жртвама холокауста у Загребу, јер сматра да тиме жели да се прикрије истина о страдањима Јевреја у НДХ.

Заступници загребачке Градске скупштине одлучили су на сједници одржаној 4. јуна да ће Град Загреб у Бранимировој улици, код Главне жељезничке станице, подићи споменик жртвама холокауста аутора Далибора Стошића и Крешимира Рогине, као знак сјећања на шест милиона Јевреја страдалих у холокаусту, са поруком да се прошлост не понови.

У одговору на ту одлуку, предсједник WJC Роналд С. Лодер рекао је да су “власти у Хрватској континуирано покушавале да измене историју и ослободе усташки режим неупитне умијешаности у окрутна масовна убиства Јевреја, Рома и етничких Срба у периоду од 1941. до 1945”.

“Увијек постоји велика вриједност одавања почасти свим жртвама холокауста, али нови споменик града Загреба представља искривљивање историје и увреду сјећању на мушкарце, жене и дјецу који су били жртве усташа и њиховог вође Анте Павелића. Хрватске власти опет улажу све напоре да прикрију монструозне злочине усташа стварањем лажног утиска да је само нацистичка Њемачка одговорна за ужасе холокауста”, навео је Лодер.

Он је оцијенио да “не може да се говори о холокаусту у Хрватској без указивања на средишњу улогу усташког режима у доношењу и спровођењу расних закона којима су Јевреји, Роми и етничких Срби изложени прогону, мучењу и смрти. У додатку на јавно одавање почасти жртвама Хитлеровог рата против Јевреја, Хрватска мора посебно да ода почаст жртвама усташког режима”, поручио је Лодер у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана