“Švajcarac Kris” progovorio o stranim plaćenicima u Hrvatskoj, “branitelji” ogorčeni

Srna
“Švajcarac Kris” progovorio o stranim plaćenicima u Hrvatskoj, “branitelji” ogorčeni

Osijek - Dokumentarni film “Švajcarac Kris” /Cris the Swiss /, koji govori o ubistvu švajcarskog novinara Kristijana Virtenberga 1992. godine u Osijeku, izaziva gnjev “braniteljskih” udruženja Hrvatske, jer rat označava kao građanski, a “heroje” opisuje kao zločince.

Virtenberg je ubijen u blizini Osijeka 6. januara 1992. godine udarcima tupim predmetom, gušenjem konopcem i davljenjem. Za ovo ubistvo je, po običaju, optužena srpska strana.


Međutim, dokumentarac kao nalogodavca ubistva označava stranog plaćenika Eduarda Floresa Čika, koji se borio u hrvatskim snagama i koji u Hrvatskoj ima status heroja.

Film je djelimično finansirala Hrvatska, ali ovo ostvarenje neće biti prikazivano u redovnoj distribuciji u toj zemlji jer svi strahuju da bi to moglo da izazove negodovanje “braniteljskih” udruženja i hrvatske desnice.

Dugometražni animirano-dokumentarni film “Švajcarac Kris”, međutim, biće prikazan u Švajcarskoj već tokom ovog mjeseca.

Autor filma Anja Kofmel, koja je u srodstvu sa ubijenim Virtenbergom, optužuje plaćenika Folrensa Čika, koji je bio saradnik Branimira Glavaša, ratnog gospodara Osijeka.

Dokumentarac je prikazan na manjim festivalima u Motovunu i Opatiji, ali je nakon projekcije na zagrebačkom “Animafestu”, kada je izvan konkurencije prikazan u bioskopu “Tuškanac”, izazvao gnjev pojedinih udruženja veterana, koja su odmah zatražila zabranu prikazivanja.

U filmu se strani vojnici u tadašnjim hrvatskim snagama otvoreno nazivaju plaćenicima.

Zvanično, Eduardo Roza Flores, koji je 2009. godine ubijen u Boliviji, gdje je bio među zavjerenicima koji su namjeravali da ubiju tamošnjeg predsjednika Eva Moralesa, u Hrvatskoj je junak koji je zbog “zasluga” dobio državljanstvo, ali on i mnogi strani borci bili su u stvari “psi rata”.

Hrvatski mediji podsjećaju da je nakon ubistva Virtenberga ubijen i novinar koji je došao da istražuje njegovu smrt.

Virtenbergov dnevnik pronađen je bez zadnjih stranica, a laptop nikada nije vraćen porodici.

Zbog tih sumnji, njegov bliski prijatelj britanski foto-reporter Pol Dženkis, koji je radio za londonski “Independent”, odmah je došao u Osijek da otkrije istinu.

Međutim, četiri dana kasnije i on je ubijen.

Službeno objašnjenje bilo je da ga je “pogodio snajperski metak sa srpskih položaja”.

Film “Švajcarc Kris” pripadnike stranog bataljona u hrvatskim snaga označava kao plaćenike, koji se nisu bavili diverzantskim akcijama, već su bili propaganda kako bi svijetu bilo pokazano da Zagreb ima široku međunarodnu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana