Свађа у Сабору: Нису ваљда усташе џабе таманиле Србе

Агенције
Свађа у Сабору: Нису ваљда усташе џабе таманиле Србе

Загреб - У хрватском Сабору бурно. Неколико посланика жестоко се посвађало, а говорило се о усташама.

Сабор је расправљао о извjештају о раду хрватског центра Домовинског рата за 2016. годину, чији је предсjедник Анте Назор.

Заступник СДП Предраг Матић у говору је одлучио да се осврне на ријечи бискупа Владе Кошића, који је рекао како усташе нису били фашисти.

"Ја данас желим да разговарам о нечему што сам више пута с господином Назором, који ми је и пријатељ, разговарао. О нечему што се зове прекрајање историје или различитно тумачење историјских догађаја. За мене као лаика су увухек два и два четири, но како смо видели посљедњих година, неким лаицима је то мало, а некима превише", рекао је он.

"Пошто већ двухе ноћи не спавам, одлучио сам то да подухелим са вама. Ја сам од малена од стране родитеља, школе и Цркве учен да будем на страни слабијих. А када се ради о људима који имају 95 или 100 година, онда поготово. Нису ваљда усташе џабе четири године клали, палили, убијали, уништавали, писали разне законе, нису узалуд основали логоре, таманили Србе, Роме, Јевреје, Хрвате неистомишљенике, побијене бацали у јаме, улагивали се, љубили руке Мусолинију и Хитлеру и трудили се да буду већи фашисти од њих. И сад је неко одлучио да мртво хладно да каже како усташе нису били фашисти", додао је он, преноси "Индекс.хр".

Како је рекао, бискуп је овај пут заиста претјерао – "ни са чим изазван извређао је усташе и њихов покрет".

На то му је заступник из Клуба заступника "Неовисни за Хрватску" Жељко Гласновић рекао да је "будала и Југословен".

Матић је потом наставио ријечима да не треба вријеђати усташе.

"Какве су, такве су, наше су. Ми не дамо да их вређају. Кад они за себе кажу да су фашисти, онда не допуштамо никоме да након 75 година неко то доводи у питање. Због тога никада нећемо заборавити ваша дјела, вјечно ћемо вас се сјећати", рекао је он.

За реплику се потом јавио Стево Цулеј, заступник ХДЗ.

"Колега, ниси ниједном споменуо четнике против којих си се наводно борио. Ниси ниједном рјечју споменуо. Али у вријеме Милановићеве владе, Весна Пусић преко своје колегинице Златар Виолић покренула је страшан политички притисак да се дестабилизује Назор. Како ниси видио шта нам подмећу као бранитељима. Ко ће истражити нашу историју, обавјештајци Крајине, али они теби нису сметали. А ја знам зашто ти нису сметали, ја знам много тога што други не знају. Поздравља те Петак и екипа из Вуковара", рекао је Цулеј.

Матић је на то рекао да је навикао на увреде и лажи.

"Нисмо нас двојица заједно поправљали тенкове у ЈНА. Наиме, ја их уопште нисам поправљао нити био тамо", рекао је.

Потом се поново укључио Гласновић и говорио о менталној баштини комунизма и комунистичким злочинима.

"Ја сам више књига прочитао у један дан него ви у цијелом животу", рекао је он.

"Кад сте положили вијенац у Вуковару. У центру Вуковара у априлу 1945. убијено је 200.000 најистакнутијих грађана Вуковара", рекао је Гласновић.

Матић је одговорио и на то.

"Требало је да будете овдје и прођете све што је пролазио народ до 1990. и касније. Лако је било паметовати са 10.000 километара удаљености као и ваш премијер Орешковић ког никад нисте питали зашто није био у Домовинском рату", навео је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана