Сукоб у ЕУ: ЕК прети Пољацима, Орбан улаже вето

Сукоб у ЕУ: ЕК прети Пољацима, Орбан улаже вето 20.12.2017 21:48 | Агенције

Брисел, Будимпешта, Варшава - Пољска и Мађарска су поново стале раме уз раме насупрот осталих чланица Европске уније, након што је ЕК први пут покренула казнену процедуру у Унији.

У Бриселу се прашина због контроверзних правосудних реформи у Пољској диже већ мјесецима, а када је одлучено да се активира Члан 7 из Лисабонског споразума, постало је јасно да ће доћи до једног од већих окршаја у Унији.

Одлуком ЕК први пут у историји ЕУ тражи да се чланице изјасне о томе да ли у Пољској постоји повећани ризик кршења основних вриједности ЕУ, а казна би могла да буде губитак права гласа у ЕУ и замзравање милијарди из европских фондова.

Ипак, иако су за Члан 7 потребна 22 гласа, да би се казнена процедура потпуно спровела, неопходно је да се са њом сагласе све остале чланице ЕУ, а из Мађарске је одмах стигла порука да се то неће десити.

Режим Виктора Орбана је подршку Пољској пружио и љетос, када се причало о могућим санкцијама за Пољску, а сада је поручено да ће се представници Мађарске на свим форумима и самитима супротставити оваквим одлукама ЕК.

Како је поручио потпредсједник владе Золт Семјен, одлука ЕУ је „без преседана, зачуђујућа и дубоко задире у суверенитет Пољске“.

„Мађарска ће заштити Пољску од ове неправедне политичке процедуре“, рекао је он.

Тако је потврдио раније изнијет став премијера Виктора Орбана да ће Мађарска уложити вето на такву одлуку ЕК.

Золт је оцијенио да је неправедно да Комисија не предузме ништа када неке европске државе чланице крше европске споразуме, а онда покреће „политички мотивисане поступке“ против пољске владе, преноси МТИ.

„То је типичан примјер дуплих стандарда. Оно што ради ЕК потпуно је супротно европским вриједностима. Пољско-мађарско пријатељство обавезује нас да иступимо против потеза Комисије на свим форумима“, рекао је Семјен.

Орбан је и сам био на мети критика званичника у Бриселу због тога што се сматра да његов режим „заобилази“ европске вриједности, односно својим потезима слаби демократске потенцијале и могућност контроле власти.

Из Пољске су у првој реакцији на одлуку ЕК навели да је у питању „чисто политичка одлука“, да би затим проширили своју оцијену и навели да је могуће да се Брисел „свети“ Пољској због става о мигрантима.

„То је можда зато што не желимо да прихватимо имигранте, јер не желимо муслиманске мигранте и јер тиме бринемо о безбједности Пољске“, прокоментарисала је портпаролка владајуће странке Права и правде Беата Мажурек одлуку Европске комисије.

Мађарска дијели став Пољске о мигрантима и жестоко се супротставља позивима из Брисела, Берлина и Париза да се у ЕУ поштује „политика отворених врата“, а затим и утврђеним квотама „расподјеле миграната“ у земљама Уније.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица