Sud odbio sve žalbe Bandića

Agencije
Sud odbio sve žalbe Bandića

Zagreb - Sudija istrage Županijskog suda u Zagrebu odbio je juče sve žalbe advokata gradonačelnika Zagreba Milana Bandića u odnosu na rješenje Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) o sprovođenju istrage, Bandićevog uticaja na svjedoka te ometanje istrage.

- Sada je rješenje o proširenju istrage postalo pravosnažno, što znači da USKOK može početi sa dokaznim postupkom - rekao je portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Odbrana se žalila na procesne razloge te tvrdila da nema osnova za krivično djelo, da svjedok nije okrivljena za davanje lažnog iskaza pa da nema ni osnova da se počinilac tereti za podsticanje. Žalili su se i da su mu narušena ustavna i konvencijska prava.

Bandić se vratio u pritvor 10. marta, nakon što je sudija istrage prihvatio tvrdnje USKOK-a da je na slobodi "postupio protivno uslovima rješenja o jamstvu i datom obećanju da neće ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i da neće ponoviti krivično djelo".

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je predsjednik upravnog vijeća Zagrebačke fondacije za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti Vida Demarin istražiocima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinitog sadržaja.

Tužilaštvo sumnja i da je Bandić tokom decembra 2014. i januara 2015. godine kao osnivač i predsjednik Fondacije sačinio i potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane Fondaciji pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tokom pretraga iako umjetnine nisu donirane Fondaciji nego su bile njegove. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana