Строжи режим преласка границе са Хрватском!

jutarnji.hr
Строжи режим преласка границе са Хрватском!

Грађани БиХ који путују у Европску унију већ од сљедеће седмице могу да очекују много строже контроле на граници са Хрватском због мјера које Европска унија планира да донесе ради лакшег откривања потенцијалних терориста!

Према сазнањима загребачког "Јутарњег листа", министри иностраних послова ЕУ већ су припремили документ о строгим систематским контролама путника на граничним прелазима са земљама Уније, који би, како се наводи, сљедеће седмице требало да буде усвојен на министарском самиту у Риги.

''Европска унија планира да уведе строже мјере контроле на спољним границама шенгенске зоне, али и спољних граница ЕУ. Управо је граница Хрватске према БиХ и Србији једна од најдужих спољних граница ЕУ, а управо БиХ, те Косово и Санџак, европски стручњаци сматрају подручјима на којима постоји опасност од тероризма, и то зато што је велики број особа из тих држава отишао у Сирију и Ирак да ратује на страни ИСИЛ-а. Поред тога, постоји и забринутост због све веће радикализације дела становништва'',  наводи хрватски дневник.

Нови режим што прије

Истичући да нове антитерористичке мјере подразумевају да подаци о држављанима БиХ, који улазе у Хрватску, одмах буду доступни полицијама свих земаља чланица Уније, овај хрватски лист упозорава да ће појачана контрола довести до великих гужви на граничним прелазима са БиХ и Србијом.

''ЕУ предлаже да припреме за нови режим на граничним прелазима почну што прије и да се повећају капацитети да би се избјегле гужве. Иначе, са западног Балкана већ имамо више од 500 особа које су се придружиле терористима у Сирији и Ираку. Највише их је из БиХ и са Косова. На Балкану дјелујемо у два правца: један је безбједносни, строги надзор граница, праћење сумњивих особа, размјена података, откривање мрежа кријумчарења оружја, а други је сарадња у рушењу пропаганде коју воде радикални имами по Балкану - изјавио је за "Јутарњи лист" неименовани званичник ЕУ.

Бакир Даутбашић, шеф Мониторинг тима Министарства безбједности БиХ за праћење примене безвизног режима, за каже да најављено пооштравање контроле на границама ЕУ није изненађујуће, као и да бх. власти морају да подржавају одлуке из Брисела.

Сачекати одлуку

''Прво треба да сачекамо коначне одлуке министара спољних послова ЕУ, а потом да видимо на који начин можемо да допринесемо њиховој примени. Нажалост, чињеница је да је одређени број људи са ових простора отишао да ратује у Ирак и Сирију и да због тога, као и недавних трагичних догађаја у Паризу, ЕУ мора да подигне степен своје безбједности'', истиче Даутбашић.

Члан Одбора Народне скупштине РС за европске интеграције и регионалну сарадњу, Адам Шукало, каже да није очекивао најављене мјере из Брисела које ће довести до оштрије контроле бх. држављана на границама са ЕУ. То, према његовим речима, представља још једну опомену властима у БиХ да се морају много озбиљније позабавити проблемом тероризма.

''Једном се мора ставити тачка на то питање, а ако власти на нивоу БиХ то не чине, власти у РС морају учинити све са своје стране да се тај проблем коначно реши'' поручује Шукало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана