Штрбац: Загреб уходи Србе на фејсбуку

Срна
Штрбац: Загреб уходи Србе на фејсбуку

Београд - Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је Срни да Хрватска прати профиле и уходи млађе Србе на друштвеним мрежама како би их на основу наводних непримјерних садржаја осудила, окривила и заувијек спријечила да се врате на прадједовска огњишта.

Штрбац је рекао да је Србин Младен Лошић /46/ из Оћестова код Книна осуђен у Шибенику на 16 дана затвора јер је на свом профилу на "Фејсбуку" објавио фотографију на којој са групом људи држи заставу Равногорског покрета, те фотографије на којим су четнички војвода поп Момчило Ђујић и српски репрезентативац у кошарци Мирослав Радуљица са шубаром и кокардом на глави.

Према његовим ријечима, застрашујуће је да су Лошића, који је осуђен због ремећења јавног реда и мира, али и многе друге Србе који су се "Веритасу" обратили због истог проблема, пратили из централе у Загребу.

"Није он једини. Праћен је из централе у Загребу. Прво је задржан сат времена на граници при уласку из Србије, гдје сад живи, у Хрватску, а дан по доласку код њега су дошли полицајци из Шибеника са `спорним` фотографијама које су добили из Загреба. То је застрашујуће да се сваки Србин, без обзира на годиште, прати. Прате се и они који нису били у рату...", рекао је Штрбац.

Он је нагласио да је у пресуди наведено одакле је Тужилаштво у Шибенику добило фотографије, а да је судија у образложењу пресуде навела да "чињеница да је тужилац потресен сликама указује да је и Хрватска јавност узнемирена и потресена због фотографија".

"Неупућени у збивања у Хрватској на основу ове пресуде могли би извући закључак да се хрватско друштво жестоко обрачунава са свим покушајима релативизације и ревитализације неких тоталистичких режима и система из прошлих времена, посебно Другог свјетског рата, али упућени знају да то није тако", рекао је Штрбац.

Он је нагласио да је управо супротно и да у Хрватској која се бори против "Фејсбук тероризма" у посљедњих неколико година поново ескалира рехабилитација усташтва.

"Скоро годину дана је у Јасеновцу била постављена спомен-плоча `хосовцима` са усташким поздравом `За дом спремни`. Исти поздрав праћен усташком иконографијом се редовно чује на спортским теренима, концертима, прославама", подсјетио је Штрбац.

Он је нагласио да се снимају и "документарци" који фалсификују историју, рехабилитују се злочинци из времена НДХ, дижу споменици убицама амбасадора, спаљују српске новине усред Загреба, а друштвене мреже су преплављене фотографијама Анте Павелића и осталих злочинаца.

"Да ли је неко хапшен и одговарао? Ако и јесте колико ми ја познато нико није добио затворску казну. Чини ми се да је хрватска власт путем случаја `Лошић` нашла ефикасан начин да спријечи младе Србе да се врате на прадједовска огњишта", рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да се због свих околности тихи егзодус Срба наставља и да на пет исељеника из Хрватске у Србију годишње долази тек један повратак из Србије у Хрватску.

"На попису 2011. године било је 186.000 Срба или 4,36 одсто у укупној популацији. Црне су нам и прецрне прогнозе да ће се на наредном попису 2021. године обистинити пројекције Туђмановог естаблишмента и да из 1991. године, а то је да ће `српско питање бити ријешено за сва времена када Срба не буде више од три одсто у укупној популацији`", рекао је Штрбац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана