Штрбац: Од Тужилаштва се по први пут тражи да укључи оптужене Србе у поступак

Срна
Штрбац: Од Тужилаштва се по први пут тражи да укључи оптужене Србе у поступак

Београд - Оптужно вијеће Жупанијског суда у Загребу вратило је Тужилаштву обје оптужнице за случај “Воћин”, којим је обухваћен 51 Србин, са захтјевом да оптужени буду ускључени у поступак, што до сада није био случај, рекао је директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

Штрбац је истакао да то илуструје на какав су накарадан начин вођени процеси у Хрватској против Срба од 1991. године.


Он је изјавио за Срну да је оптужница за Воћин у почетку била јединствена, а потом је раздвојена, те да је буру у Хрватској јавности изазвало када је суд 16. октобра одлучио да једну од оптужница врати уз образложење да је потребно укључити оптужене у поступак, што је био први случај у Хрватској до тада.

“Мене је посебно интригрирало то да је ова оптужница враћена Тужилаштву са захтјевом да укључе и оптужене у поступак пошто се у оптужници наводе њихове адресе из Србије, а досадашња пракса је била да им се оптужнице не достављају већ да се само објаве на огласној плочи судова”, рекао је Штрбац и навео да је 26. октобра враћена и друга оптужница.

Он је рекао да је њему као правнику до сада било непојмљиво да оптужени не добијају оптужнице.

“Кад људи питају и зову да провјере да ли су на оптужници, ја их питам да ли су је добили. Они су увијек одговарали да нису. Ја бих онда питао да ли су позвани на истрагу и опет добио негативан одговор”, рекао је Штрбац и додао да им је увијек одговарао да то не може да прође, али је, како је нагласио, пролазило.

“Суд у Сплиту је потврдио оптужницу Кости Новаковићу, коме оптужница није достављена, нагласивши додуше да је на непознатој адреси а он је љетос свједочио у случају генерала Ђукића. Тада су га тужиоци питали жда ли ви знате да се против вас води кривични поступакж, а он им је одговорио да зна из медија”, навео је Штрбац један од примјера.

Он је појаснио да постоји Споразум Србије и Хрватске из 2006. године на нивоу Тужилаштава који прописује како се поступа, али да Хрватска то до сада није уважавала.”

“У овом случају /Воћин/ оволико људи - 51 у двије оптужнице, никада нису добили своје оптужнице, нити су дали своју одбрану, нити су укључени у истрагу, а знају се њихове адресе и то је оно због чега сада медији у Хрватској нападају Тужилаштво, што је мени драго. Морају бити обухваћени истрагом. Ако знаш адресу мора им се слати и оптужнице и истражна рјешења и сва друга рјешења, документа”, додао је Штрбац.

Оптужени у случају “Воћин” по оптужници која је враћена Тужилаштву 16. октобра су Боривоје Радисављевић, Рајко Бојчић, Боривоје Лукић, Зоран Мишчевић, Маринко Ергарац, Миле Црнобрња, Митар Симић, Љубишко Новаковић, Зоран Јоргић, Миленко Богатић, Јован Цветић, Милорад Ергарац, Рајко Вучковић, Радисав Јокић, Ђуро Вукојевић, Ђуро Ђурић, Ричард Глушац, Зоран Јовакарић.

У овом случају оптужени су и Стево Шимић, Милорад Гркинић, Предраг Босанац, Крсто Томашевић, Борислав Томашевић, Давор Босанац, Веселко Петрушић, Ранко Лукић, Раде Ивановић, Миленко Ивановић и Милутин Поповић.

По оптужници која је враћена 26. октобра оптужени су Боривој Лукић, Зоран Мишчевић, Драгомир Келеув, Вељко Вукелић, Љубомира Макарић, Илија Драгичевић, Драгослав Буквић, Милана Јуришић, Горан Ромић, Славко Драгичевић, Рајко Ивковић, Миле Швоња, Далибор Десанчић, Светислав Ромић, Жако Граоња, Мирко Гравоња, Момчило Граоња, Божо Швоња, Душан Драгичевић, Мирко Босанац, Реља Драгичевић и Милован Бојчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана