Страни медији: Томпсон јачи од државе

Агенције
Страни медији: Томпсон јачи од државе

Книн - Усташка обиљежја и србофобија и даље су укоријењени у дијеловима хрватског друштва, а симболи тог покрета попут пјевача Марка Перковића Томпсона и других личности имају понекад већи утицај у јавности од институција Хрватске, преносе агенције.

Док су на обиљежавању акције “Олуја” по први пут државни функционери упадљиво избјегалави да помињу хашке оптуженика - хрватске генерале и позвали на признавање и српских жртава, на другом, неформалном скупу, “ориле” су се усташке пјесме пред више десетина хиљада људи.

Зашто седамнаест година након краја рата Марко Перковић Томпсон у Чавоглавама још увијек може да привуче скоро 70 000 присталица - питају се многи.

На том веома посјећеном скупу, који није био под покровитељтвом државних органа Хрватске, чули су се пјесме-покличи “Ој Хрватска мати, Србе ћемо клати” те усташки пјесме попут “Ево зоре, ево дана” и “поскочице” попут: “Ко не скаче православац”.

Хрватски медији су прославу у Чавоглавама назвали “пучком (народном) фештом”, коју већ седму годину заредом организује Марко Перковић Томпсон.

Првој манифестацији, осим државног врха, присуствовало је тек неколико хиљда војника, бранилаца и знатижељних грађана Книна, а на другу су се од раног јутра слијевале ријеке аутомобила из читаве Хрватске те БиХ.

Иако је у Книну навече организован концерт клапа Интраде, Тамбурашког оркестра Хрватске радио-телевизије те сличних састава никако се не могу мјерити с екипом из Чавоглава – Матом Булићем, Жељком Бебеком, бендом “Општа опасност” и самим Томпсоном.

Иако Томпсон и његови симпатизери и обожаваоци стално негирају да имају икакве везе са усташтвом, довољно се подсјетити да свако извођење пјесме “Бојна Чавоглаве” започиње усташким поздравом “За дом – спремни”.

И тако док је службено обиљежавање у Книну остало запамћено по чињеници да по први пут није било националистичке реторике државних функционера те да није било помињања хашких оптуженика - на веома масовној “пучкој забави” видјела се усташка иконографија.

Како преносе страни медији, иако су предсједник Иво Јосиповић и премијер Зоран Милановић истакли да је “Домовински рат био праведан и обрамбени”, обојица су навели да је нужно исказати почаст српским жртвама.

Ипак, многи у Хрватској ни данас не мисле тако.

Шибенско-кнински жупан Горан Паук сматра да оно што се дешавало и чуло у Чавоглацвама “није усташтво - него хрватство” те да је “Томпсон - велики домољуб”.

Истина, организатори скупова у Чавоглавама позивају посјетиоце да не носе усташка обиљежја, међутим, како наводи и Дојче веле, у пракси то значи да су црне усташке капе често само замијењене црним капама на којима је само хрватски грб с првим бијелим пољем.

Како се примицала ноћ, било је могуће видјети и посјетиоце са црним капама са ознаком “У”.

Занимљива је реакција хрватске полиције.

Начелник Полицијске управе шибенско-книнске Ивица Костанић рекао је да је одузето неколико капа и предмета с непримјереним обиљежјима, а против починилаца су поднесене прекршајене пријаве.

Групе делиричних мушкараца кроз кољачке пјесме изражавале су своје ставове, а полицајци, којих је било више од стотину, углавном нису интервенисали.

Објашњење?

- Када ми дођемо, они замукну, а тешко је идентификовати ко је је тачно пјевао. Уколико нема ремећења мира, нема потребе да реагујемо - објаснио је Костанић.

Многа српска избјегличка уружења вјерују да од сљедеће године неће бити уопште обиљежавања акције “Олуја” током које је убијено око двије хиљде Срба, а протјерано на стотине хиљада.

Сви очекују да Хашки суд потврди пресуду хрватским генералима према којој је “Олуја” била етничко чишћење и удружени злочиначки подухват.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана