Strane službe znale za doktora Dabića

Strane službe znale za doktora Dabića 21.03.2012 12:30 | vesti-online..com

FRANKFURT - Originalni dogovor između bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i nekadašnjeg izaslanika SAD u Bosni i Hercegovini Ričarda Holbruka, koji su "Vesti" juče objavile, nalazi se u Makedoniji, kod uglednog skopskog advokata Ignata Pančevskog.

On je za "Vesti" otkrio kako je došao do dokumenta za koji su Ričard Holbruk i cijela američka administracija godinama govorili da ne postoji, a koji je garantovao Karadžiću zaštitu SAD ukoliko se povuče sa svih državnih i političkih funkcija u RS.

Takođe, Pančevski tvrdi da su strane obavještajne službe godinama znale da je Radovan Karadžić u međuvremenu postao doktor Dragan Dabić, čovjek koji je živio u Novom Beogradu i koji se neometano bavio alternativnom medicinom.


- Do sporazuma Karadžić-Holbruk došao sam radeći na predmetima vezanim za ratne događaje u Makedoniji 2001. godine. Tačnije, kod mene su 2004. godine došli neki ljudi, državljani Makedonije, koji su htjeli da im dam pravnu pomoć zbog toga što su bili pripremani da budu izvršioci raznih kriminalnih dijela koja su činile pojedine strane tajne službe. Njih su tajne službe pripremale za izvršavanje prljavih zadataka za njihove potrebe. Kada su ti ljudi, moji klijenti, shvatili da će bez obzira na to što su dobijali strana državljanstva radi prikrivanja svog identiteta biti likvidirani, došli su kod mene i pitali me da im obezbjedim pravnu pomoć pred domaćim i stranim sudovima. Oni su mi tada donijeli brojne materijale i dokaze među kojima je i originalni dogovor Karadžić-Holbruk - kaže advokat Pančevski.


- Takođe, moji klijenti su kao dokaz kontakta elitnih tajnih službi svijeta sa Karadžićem donijeli i fotografiju bivšeg predsjednika RS onako kako je izgledao i u vrijeme kada su ga hapsili, kao doktora Dragana Dabića. Kada je uhapšen i kada je otkriven identitet Karadžića, vidio sam da je to bilo isto lice kao ono na maloj fotografiji (Dabić) koju su donijeli u moju kancelariju, a to znači da su oni bili u kontaktu sa njim - objasnio je Pančevski.

On ističe da se u pomenutim dokumentima nalaze i imena ljudi koji su bili plaćeni da čine razne stvari za strane službe, njihove adrese, brojevi žiro računa u bankama i iznosi koje su dobijali.

- Najvećim dijelom radi se o političarima koji nisu bili pripadnici velikih obaveštajnih službi, ali su zato bili pod njihovim uticajem - zaključio je sagovornik "Vesti".

Da su strane službe znale ko je u stvari doktor Dragan Dabić možda najbolje ilustruje i prvo pojavljivanje Karadžića pred sudom u Hagu. On je tada rekao da želi da obavijesti sud o neregularnostima koje su pratile njegovo hapšenje, navodeći da je pripremio govor na četiri strane, ali mu je sudija Ori dozvolio da o tome obijavesti sud ukratko, na dva minuta.

- U Beogradu sam neregularno uhapšen. Tri dana sam bio otet od strane civila čiji identitet nisam znao, držan na mjestu koje nisam znao, nisu mi bila predočena prava, nisam imao pravo na telefonski poziv i na SMS poruku prijateljima da me ne traže po bolnicama i mrtvačnicama - rekao je Karadžić, kome nije bilo dozvoljeno da iznese više detalja o "hapšenju".

Obaveze Amerike

Podsjetimo, na smanjenoj fotokopiji dogovora Karadžić-Holbruk, koju nam je dao advokat Pančevski, vidi se da Karadžić pristaje da podnese ostavku na sve državne i političke funkcije, a da se Vlada SAD obavezuje da neće direktno ili indirektno uticati na rukovodstvo SDS-a, kao i da će na raspolaganje Karadžiću staviti 600.000 američkih dolara, rezidencijalan objekat i fizičko obezbjeđenje ne manje od šest ljudi.
Takođe, u sporazumu piše da je Vlada SAD dužna da odgovori Karadžiću o svakom eventualnom narušavanju njegove bezbednosti.

I Ingaro pričao o sporazumu

I američki profesor istorije Čarls Ingaro, koji se nalazio na čelu dokumentacione grupe koja se bavi istraživanjem balkanskih ratova, 7. avgusta 2008. u razgovoru za Balkan insajt je rekao da je Holbruk "obećao Karadžiću da neće biti uhapšen ako se povuče iz političkog života".
Mada je Ingaro tvrdio da je ovu informaciju dobio od "visoko pozicioniranog zvaničnika Stejt departmenta koji dobro poznaje Holbrukove aktivnosti", čije ime nije mogao da otkrije, postojanje dogovora poricao je i Holbruk i Stejt department.

 Vijest o atentatu na Trajkovskog

Široj javnosti, skopski advokat Ignat Pančevski postao je poznat tvrdnjom da je na bivšeg makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog bio izvršen atentat. Pozivajući se na brojne dokumente sa kojima raspolaže, on je rekao da je avion u kome se nalazio Trajkovski raketom oborio drugi, vojni avion, a preživeli putnici su potom bili spaljeni napalmom.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica