Стижу нове олује, циклон кружи над Балканом

blic.rs
Стижу нове олује, циклон кружи над Балканом

Бањалука - Обилне падавине праћене јаким ударима вјетра, грмљавином, понегдје и градом ни на почетку септембра не напуштају регион пред којим је, судећи према упозорењима надлежних служби, неколико дана нестабилног времена.

Хидрометеоролошки заводи упозоравају на временске (не)прилике. У Босни и Херцеговини је издат наранџасти метеоаларм, у Хрватској црвени, спремна је Противградна превентива Републике Српске, а уколико буде било потребно и екипе Цивилне заштите, преноси Блиц.

У протекла 24 сата на подручју Требиња пало је чак 118 литара кише по метру квадратном, што је рекордна количина падавине током овог љета.
Обилна киша и грмљавина узроковала је да дјелови Требиња остану без електричне енергије, проблема је било и у појединим бањалучким насељима гдје одводи нису могли да приме велику количину падавина, киша је изазвала и пораст водостаја појединих водотока.

Циклон Симеон хара Јадраном

Црвени метеоаларм у Хрватској је на снази због циклона Симеон који је захватио подручје целог Јадрана, па је у Дубровнику за непуна 24 часа пало више од 190 литара кише по метру квадратном, што одговара тромјесечном просијеку падавина у јесењим месецима.

Услијед невремена и велике количине воде дубровачки ватрогасци имали су јуче већи број интервенција, највише испумпавања воде из поплављених подрума, пословних простора, сутерена, станова, уклањање блокираних возила с улица и срушених стабала.
И даље су на снази редовне мере обране од поплаве на вараждинском подручју и за реку Муру која се излила.

У Будви пало 135 литара кише

Нестабилно вријеме ће се и у Црној Гори задржати до краја ове седмице.

Метеоролог Бранко Мицев објашнајва да је снажна циклонска активност јуче довела до нестабилности на подручју Црне Горе, уз напомену да је највише кише пало у Петровцу.

До јутрос је у том месту пало 200 литара кише по квадратном метру, док је у Херцег Новом забиљежено 155 литара.
"У Будви је јуче за само шест сати пало 135 литара кише, што је 120 одсто од уобичајене мјесечне количине за септембар", прецизирао је Мицев.

Говорећи о временским приликама наредних дана, метеоролог је да краја ове недјеље најавио нестабилно вријеме, што ће нарочито бити изражено у континенталним и сјеверним крајевима земље, док се почетком наредне седмице очекује стабилизација времена - више сунца и топлијих дана.

 У Србији се очекују грмљавина и пљускови

У Србији ће сутра вријеме бити претежно облачно, мјестимично с кишом, пљусковима и грмљавином, саопштио је Хидрометеоролошки завод.

Дуваће слаб до умјерен сјеверни и сјевероисточни ветар. Најнижа температура биће од 15 до 18, а највиша од 21 до 26 степени. У Београду ће бити облачно вријеме, повремено с кишом, пљусковима и грмљавином. Најнижа температура биће 18, а највиша 23 степена.

У Србији ће до понедјељка вријеме бити претежно облачно, мјестимично с кишом, пљусковима и грмљавином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана