Стејт Демартмент о стању у Хрватској: Пријетње етничким мањинама, насиље над мигрантима

Срна
Стејт Демартмент о стању у Хрватској: Пријетње етничким мањинама, насиље над мигрантима

Вашингтон - Корупција, насиље над новинарима, пријетње етничким мањинама, насиље над азилантима и мигрантима, те неравноправност жена и даље представљају проблем у Хрватској, наводи се у извјештају Стејт департмента о људским правима.

У извјештају се истиче да у Хрватској још није расвијетљена судбина великог броја несталих током сукоба у региону од 1991. до 1995. године.

Влада Хрватске саопштила је да се 1.500 лица и даље воде као нестали, да се трага за посмртним остацима 414 људи за које се зна да су преминули, те да је нерасвијетљена судбина укупно 1.922 особе.

Стејт департмент се позива и на извјештаје о етничкој дискриминацији према Србима и Ромима.

“Срби су суочени са говором мржњи, графитима и другим облицима вандализма усмјереним ка српским споменицима, као и значајном дискриминацијом у правосуђу, посебно када је ријеч о ратним злочинима”, наглашава се у извјештају.

У Хрватској су пријављени и случајеви насиља према члановима Јеврејске заједнице, која броји између 2.000 и 2.500 чланова, наводи се у извјештају Стејт департмента.

Поједини чланови Јеврејске заједнице били су изложени насиљу приликом покушаја да прецртају нацистичке симболе “свастике”.

У извјештају се наводи да у је Јеврејска заједница у Хрватској критиковала хрватске званичнике због тога што нису довољно учинили да осуде, спријече и сузбију ревизионизам у вези са Холокаустом.

Стејт департмент осуђује репортажу Игора Вукића, који је на Хрватској радио-телевизији /ХРТ/ негирао да су почињени злочини у концентрационом логору Јасеновац током Другог свјетског рата.

У документу се указује и да проблем представља и враћање имовине одузете током Холокауста од 1941. до 1945. године и истиче да имовина није враћена Српској православној цркви и Координацији јеврејских општина у Хрватској.

УНХЦР и неколико невладиних организација пријавили су случајеве деградирајућег опхођења чланова хрватске граничне полиције према мигрантима, укључујући вербалне увреде, вулгарност, уништавање личних ствари, премлаћивање.

Организације тврде да су се хрватски полицајци једнако деградирајуће опходили према азилантима, малољетницима, инвалидима и трудницама.

У извјештају се истиче да су пријављени и случајеви када су хрватски полицајци тукли мигранте који су у рукама држали дјецу и бебе.

Невладине организације су пријавиле да су власти понекад држале породице азиланата у поправним домовима, а не у центрима за пријем миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана