“Штајерска гарда” брани границе од муслимана

 “Штајерска гарда” брани границе од муслимана 05.09.2018 16:28 | Глас Српске

Љубљана - Словеначки ултрадесничари, који се представљају као “Штајерска гарда” спроводе обуку за рат против муслимана и љевичара. Они су на друштвеним мрежама објавили фотографије гдје се наоружани и маскирани ужурбано припремају за одбрану границе.

Некадашњи предсједнички кандидат, вођа навијачке групе Фудбалског клуба Марибор, припадник крајње деснице и заговорник самосталне штајерске државе Андреј Шишко потврдио је медијима да је он на челу ове групе.

Шишко је поручио да ће се 13. септембра у Љубљани окупити велики број људи који ће тражити од нове владе Марјана Шареца да пооштри услове уласка у Словенију.

Медији пишу да припадници ове јединице тврде да словеначки радикални десничари најављују “врелу јесен” и протесте.

Технички премијер Миро Церар изјавио је да је споменути догађај апсолутно недопустив, као и да група из Марибора тако беспотребно подстиче страхове и шири мржњу.

- Словенија је безбједна држава, а полиција и војска врло добро обављају свој посао, те очекујем да ће мјеродавна тијела одмах предузети мјере против било какве паравојске - казао је Церар.

Словеначки портал “24ур” објавио је да су словеначки ултрадесничари који се представљају као “Штајерска гарда” поставили на друштвене мреже фотографије и снимке са окупљања на непознатој локацији, најављујући “врелу јесен” и протесте који ће “Словенију претворити у Венецуелу”.

Портал је навео да бројни Словенци нису вјеровали да се овакве ствари дешавају, али је касније ту вијест потврдио некадашњи предсједнички кандидат Андреј Шишко, који је на челу групе.

Забринути Пахор

Словеначки предсједник Борут Пахор изразио је забринутост због наводног оснивања паравојне групе из Марибора и оцијенио да је то неприхватљиво.

- То је потпуно неприхватљиво - саопштено је из Пахоровог кабинета.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица