Šta se dešava u Zagrebu? Talas nasilja - meta Srbi, gejevi

Agencije
Šta se dešava u Zagrebu? Talas nasilja - meta Srbi, gejevi

Zagreb - U samo nedjelju dana u Zagrebu su se dogodila četiri napada uzrokovana nacionalnom, seksualnom i regionalnom mržnjom, piše "Jutarnji".

Pripadnici Društva prijatelja Hajduka napadnuti su palicama u petak uveče u prostorijama na Trešnjevci, dan ranije verbalno je napadnut i vrijeđan na nacionalnoj osnovi direktor Egzita Dušan Kovačević, a prije nedjelju dana napadnuti su navijači Partizana i posjetioci LGBT žurke u klubu Super Super.

Nasilja je sve više, upozoravaju sociolozi, jer izostaje oštra reakcija i jasna osuda takvih postupanja od strane političara, i lijevih i desnih.

Direktor i osnivač Egzit festivala Dušan Kovačević suočio se sa šokantnim vređanjem na nacionalnoj osnovi u samom srcu Zagreba, kod taksi stajališta u Teslinoj ulici.

"Bio sam sa suprugom i dvoje dece kada nam je prišlo nekoliko starijih muškaraca, u dobi od 45 do 50 godina, vidno pod uticajem alkohola, i krenuli su s vređanjem. Pretpostavljam da su videli srpske registracije. Spomenuli su nam “majku četničku” i vikali kako se usuđujemo doći u njihovu zemlju te pretili smrću ako ponovno dođemo. Najteže su mi pale prijetnje smrću mojoj deci pa sam samo ćutao. Ni supruga ni ja ni na koji način nismo uzvratili na vređanje pa su oni nakon nekog vremena prestali. Bilo je na rubu fizičkog kontakta, da smo ikako reagovali, verujem da bi nas napali", navodi Kovačević.

Kako su jurili u Istru, događaj nisu odmah prijavili policiji, ali pokrenuće privatnu tužbu.

"Ako ćutimo, ovakve će stvari postati opšteprihvaćene. Javnost i jedne i druge države mora se udružiti kako bismo ekstremiste oterali na marginu", ističe Kovačević.

"Jutarnji" tu navodi da on srećom nije napadnut, ali da jesu zagrebački hajdukovci.

Desetak osoba divljački je u petak kasno uveče upalo u prostorije Društva prijatelja Hajduka na zagrebačkoj Trešnjevci.

Palicama i staklenim bocama nasrnuli su na grupu od 30-ak okupljenih ljudi, među kojima je bilo žena i starijih osoba. Vređajući ih na regionalnom nivou, huligani su porazbijali sto, slike i namještaj, a jedan 40-godišnjak zadobio je lakše povrede glave.

Policija je ubrzo uhapsila petoro osoba zbog sumnje da su na neki način učestvovali u tom napadu i odvela ih u stanicu. Privedeni su ubrzo i pušteni, ali istraga je još u toku.

Očevici pretpostavljaju da su napadači bili pripadnici Bed Blu Bojsa, navijačke grupe Dinama iz Zagreba.

Profesor sociologije na Fakultetu političkih nauke u Zagrebu Dražen Lalić naglašava kako napadi na osnovu mržnje imaju kontinuitet u hrvatskom društvu, ali da bi politički i drugi akteri trebalo da primjerenije reaguju na njih.

"Do takvih napada dolazi zbog političko-socijalnih okolnosti, najprije potenciranja ideoloških i istorijskih napetosti, ekonomskih pa i nekih međunarodnih okolnosti. Najčešće ih čine mlađe osobe, pripadnici nekih grupa koji teško pronalaze svoje mjesto u društvu i nemaju perspektivu", navodi Lalić.

Osim toga, on naglašava kako bi političari i desni i lijevi trebalo da konkretnije reaguju na takve napade, a ne samo ponavljati kako “osuđuju sve totalitarizme”.

Kada se u kratkom vremenu dogodi nekoliko napada učini nam se da postoji talas nasilja, što gledano kroz duži period ne mora biti istina, smatra sociolog Sven Marcelić.

"Nasilje se normalizovalo na nevjerbalnom nivou i legitimizovalo kroz javni diskurs, stoga nije neočekivano da se prelije i u fizičko nasilje", zaključio je Marcelić, koji navodi da je veliki problem što na napade motivisane mržnjom izostaje reakcija.

"Zbog napada može doći i do ekonomske štete, odnosno manjeg broja turista", ističe on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana