Srba za 50 godina neće biti u Hrvatskoj

Agencije
Srba za 50 godina neće biti u Hrvatskoj

Zagreb - Za 50 godina u Hrvatskoj uopšte neće biti Srba, a izuzetak može da se desi samo ako Srbija bude jaka i pomogne srpske ustanove u Hrvatskoj.

Na ovo ukazuje Napredni klub koji već devetu godinu zaredom objavljuje izvještaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu, a njegov predsjednik Čedomir Antić ocjenjuje budućnost položaja srpske manjine u Hrvatskoj.

Antić upozorava da su Srbi tokom proteklih 20 godina izloženi neprekidnoj diskriminaciji i asimilaciji. Najbolji dokaz za to jeste odnos prema povratnicima, stambenom stanarskom pravu, penzijama, staroj štednji.

- Ove godine na izborima Srbi su na političkom minimumu, verovatno od vremena Nezavisne države Hrvatske. Od vremena Osmanskog carstva oni nisu imali tako mali uticaj u Hrvatskoj. To je zato što je 65.000 ljudi lišeno prava da učestvuje na opštinskim izborima - konstatuje Antić.

Antić je govorio i o najnovijoj ocjeni Milorada Pupovca, saborskog poslanika i novog predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke, da radikalne hrvatske desničarske grupacije žele apsolutno da izoluju Srbe i to nakon što su Srbi već isključeni iz vitalnih pitanja hrvatskog društva, počev od jezika, škola, pa sve do razvojnih programa.

- U Hrvatskoj je koncept antisrbizma i koncept negativnog odnosa prema Srbiji i Srbima tamo formulisan. Potom ga preuzimaju drugi - naglašava Antić.

On ističe da postoji konsenzus o neprihvatanju Srba kao političkog naroda u Hrvatskoj, u čemu se ne razlikuju mnogo tamošnje najveće političke stranke.

- Pupovac je potpuno u pravu, s tim što on pokušava da napravi neku vrstu sporazuma sa hrvatskom vladom, pa onda optužuje neke neimenovane desničare. Ko su ti ljudi? Pa naravno, vrh HDZ-a i vrh SDP-a koji se neprekidno dokazuju u patriotizmu i pokušavaju da dobiju bitku koja je unapred izgubljena, a to je da budu veći Hrvati od HDZ-a - ukazuje Antić.

On dodaje da Srbi danas žive na istorijskom minimumu u Hrvatskoj, formalno imaju visoka prava, međutim, to nije tačno.

- U ovom trenutku u Hrvatskoj, postepenom marginalizacijom i nestankom Srba kao političkog faktora, Srbija postaje pretnja zato što je hrvatski identitet nestabilan. Postoji snažni antisrbizam i potreba da se u mržnji objedine pripadnici političke elite - napominje Antić.

Evropski problem

Problem Srba u Hrvatskoj, podvlači Antić, u kojoj je skoro tri puta više napada na Srbe nego na Kosovu, nije samo srpski, nego evropski.

- Međutim, EU, koja je ipak prihvatila da njene granice budu katedrale, a ne da objedini sve evropske narode i čak evroazijski kontinent kao što je bila ideja, to toleriše i ne prihvata da je to rasizam - kategoričan je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana