Срба за 50 година неће бити у Хрватској

Агенције
Срба за 50 година неће бити у Хрватској

Загреб - За 50 година у Хрватској уопште неће бити Срба, а изузетак може да се деси само ако Србија буде јака и помогне српске установе у Хрватској.

На ово указује Напредни клуб који већ девету годину заредом објављује извјештај о политичким правима српског народа у региону, а његов предсједник Чедомир Антић оцјењује будућност положаја српске мањине у Хрватској.

Антић упозорава да су Срби током протеклих 20 година изложени непрекидној дискриминацији и асимилацији. Најбољи доказ за то јесте однос према повратницима, стамбеном станарском праву, пензијама, старој штедњи.

- Ове године на изборима Срби су на политичком минимуму, вероватно од времена Независне државе Хрватске. Од времена Османског царства они нису имали тако мали утицај у Хрватској. То је зато што је 65.000 људи лишено права да учествује на општинским изборима - констатује Антић.

Антић је говорио и о најновијој оцјени Милорада Пуповца, саборског посланика и новог предсједника Самосталне демократске српске странке, да радикалне хрватске десничарске групације желе апсолутно да изолују Србе и то након што су Срби већ искључени из виталних питања хрватског друштва, почев од језика, школа, па све до развојних програма.

- У Хрватској је концепт антисрбизма и концепт негативног односа према Србији и Србима тамо формулисан. Потом га преузимају други - наглашава Антић.

Он истиче да постоји консензус о неприхватању Срба као политичког народа у Хрватској, у чему се не разликују много тамошње највеће политичке странке.

- Пуповац је потпуно у праву, с тим што он покушава да направи неку врсту споразума са хрватском владом, па онда оптужује неке неименоване десничаре. Ко су ти људи? Па наравно, врх ХДЗ-а и врх СДП-а који се непрекидно доказују у патриотизму и покушавају да добију битку која је унапред изгубљена, а то је да буду већи Хрвати од ХДЗ-а - указује Антић.

Он додаје да Срби данас живе на историјском минимуму у Хрватској, формално имају висока права, међутим, то није тачно.

- У овом тренутку у Хрватској, постепеном маргинализацијом и нестанком Срба као политичког фактора, Србија постаје претња зато што је хрватски идентитет нестабилан. Постоји снажни антисрбизам и потреба да се у мржњи обједине припадници политичке елите - напомиње Антић.

Европски проблем

Проблем Срба у Хрватској, подвлачи Антић, у којој је скоро три пута више напада на Србе него на Косову, није само српски, него европски.

- Међутим, ЕУ, која је ипак прихватила да њене границе буду катедрале, а не да обједини све европске народе и чак евроазијски континент као што је била идеја, то толерише и не прихвата да је то расизам - категоричан је Антић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана