Sputnjik:Između Srpske Krajine i Donbasa nema sličnosti

Sputnjik
Sputnjik:Između Srpske Krajine i Donbasa nema sličnosti

Pokušaji pojedinih političara i komentatora iz Ukrajine da povuku paralele između Republike Srpske Krajine i ukrajinskog Donbasa su pogrešne, naveli su eksperti.

Kako prenosi “Sputnjik“, sručnjaci sa polja balkanskih sukoba su naveli da su bilo kakva poređenja pogrešna.

Elena Guskova koja je na čelu Centra za proučavanje balkanske krize objašnjava zašto povlačenje paralele može da bude primamljivo za neke posmatrače ukrajinskih sukoba.

"Često površno ova dva događaja izgledaju slično zbog nekoliko faktora. U oba slučaja postoje etničke grupe koje zahtjevaju veća prava. Krajina je željela kulturnu i političku autonomiju, kao i veće političke nadležnosti. Lugansk i Donjeck su zahtjevali iste stvari, od samog početka nisu govorili o nezavisnosti. Slučaj je i da međunarodna zajednica, prije svega SAD i Zapadna Evropa, sada daju podršku Ukrajini. Nekada su podršku imali Hrvati", izjavila je ona.

Međutim, ona je sigurna da stanovnike Donbasa ne čeka ista sudbina kao Srbe u Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj nije postojao proces pregovora, čak ni ovako težak kakav traje u Ukrajini. Osim toga niko nije dao podršku Srpskoj Krajini, čak ni Beograd nije to uradio zvanično. Ne mislim da će Kijev preduzeti vojnu akciju. Bez podrške Vašingtona i NATO-a to neće uraditi, a ta podrška nije moguća dok Rusija šalje pomoć Novorusiji", ocenila je Guskova.

Mihail Pulikarpov, nekadašnji dobrovoljac u bivšoj Jugoslaviji i pisac nekoliko knjiga o ratu na Balkanu i u Ukrajini, takođe smatra da je bilo kakva paralela varljiva.

Ukrajinski političar Andrej Parubij izjavio je da je situacija u Ukrajini veoma slična onome što se desilo u Srpskoj Krajini.

"Potrebno je kupiti vrijeme kako bi se vojska pripremila, kako bi jednog dana mogli da krenemo u ofanzivu. Četiri godine su prošle, i onda su odjednom započeli operaciju Bljesak i bili su u mogućnosti da očiste veći dio teritorije za dva dana. Onda je počela operacija Oluja, i za nekoliko dana očišćeno je još teritorije", naveo je on.

Danas se navršava 20 godina od početka hrvatske vojne akcije "Oluja" koja je dovela do protjerivanja više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana