Спутњик:Између Српске Крајине и Донбаса нема сличности

Спутњик
Спутњик:Између Српске Крајине и Донбаса нема сличности

Покушаји појединих политичара и коментатора из Украјине да повуку паралеле између Републике Српске Крајине и украјинског Донбаса су погрешне, навели су експерти.

Како преноси “Спутњик“, сручњаци са поља балканских сукоба су навели да су било каква поређења погрешна.

Елена Гускова која је на челу Центра за проучавање балканске кризе објашњава зашто повлачење паралеле може да буде примамљиво за неке посматраче украјинских сукоба.

"Често површно ова два догађаја изгледају слично због неколико фактора. У оба случаја постоје етничке групе које захтјевају већа права. Крајина је жељела културну и политичку аутономију, као и веће политичке надлежности. Луганск и Доњецк су захтјевали исте ствари, од самог почетка нису говорили о независности. Случај је и да међународна заједница, прије свега САД и Западна Европа, сада дају подршку Украјини. Некада су подршку имали Хрвати", изјавила је она.

Међутим, она је сигурна да становнике Донбаса не чека иста судбина као Србе у Хрватској.

"У Хрватској није постојао процес преговора, чак ни овако тежак какав траје у Украјини. Осим тога нико није дао подршку Српској Крајини, чак ни Београд није то урадио званично. Не мислим да ће Кијев предузети војну акцију. Без подршке Вашингтона и НАТО-а то неће урадити, а та подршка није могућа док Русија шаље помоћ Новорусији", оценила је Гускова.

Михаил Пуликарпов, некадашњи добровољац у бившој Југославији и писац неколико књига о рату на Балкану и у Украјини, такође сматра да је било каква паралела варљива.

Украјински политичар Андреј Парубиј изјавио је да је ситуација у Украјини веома слична ономе што се десило у Српској Крајини.

"Потребно је купити вријеме како би се војска припремила, како би једног дана могли да кренемо у офанзиву. Четири године су прошле, и онда су одједном започели операцију Бљесак и били су у могућности да очисте већи дио територије за два дана. Онда је почела операција Олуја, и за неколико дана очишћено је још територије", навео је он.

Данас се навршава 20 година од почетка хрватске војне акције "Олуја" која је довела до протјеривања више од 200.000 Срба из Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана