Шпанија измјешта гробове Павелића и Лубурића?

Танјуг
Шпанија измјешта гробове Павелића и Лубурића?

Мадрид - Гробови лидера усташког режима у Хрватској, Анте Павелића и Вјекослава Макса Лубурића, биће измјештени из Мадрида, односно Валенсије, уколико шпанска влада усвоји нови закон, који би требало да означи и коначни обрачун са Франковим режимом.

Према том новом закону, свима који су се супростављали Франковом режиму и због тога били кривично гоњени, “злочини” ће бити избрисани, док ће удружења и организације које славе и величају сјећање на Франциска Франка, као што је Фондација која носи његово име, бити забрањене.

Шпански портал Ел Дијарио је 23. јула објавио да би по том закону гробови Анте Павелића и Вјекослава Макса Лубурића могли бити премјештени на мање видљива мјеста или ће бити враћени у земљу њиховог рођења.

Павелић и Лубурић рођени су у БиХ, Павелић код Коњица, а Лубурић код Љубушког, а разлог селидбе њихових гроба је што су мјеста на којима су сахрањени постала центри ходочашћа припадника екстремне деснице, што је такође питање којим се бави нови шпански закон.

У јуну је нови премијер Шпаније Педро Санчез рекао да би гроб бившег фашистичког диктатора Франка требало преселити са Ваље де лос Каидос, надомак Мадрида.

Нови закон такође предвиђа оснивање комисије која би требала да истражи злочине Франковог режима.

Након што је 1945. побјегао из Хрватске, Павелић је спас потражио у Аргентини, али након неуспјелог атентата на њега 1957. године у Буенос Аиресу, а када га је покушао убити српски емигрант Благоје Јововић, Павелић се преселио у Шпанију јер је имао добре односе с Франковим режимом.

Тамо је умро 1959. године, у 70. години живота.

Лубурић се такође преселио у Франкову Шпанију 1949. године.

Живио је у Валенсији гдје је водио штампарију у којој је издавао проусташке часописе.

Убијен је у штампарији 1969. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана