Snije paralisao Hrvatsku, bura zaustavila i trajekte

Agencije
Snije paralisao Hrvatsku, bura zaustavila i trajekte

Zagreb - Snijeg koji pada u Hrvatskoj pravi probleme u saobraćaju. Snijeg na putu za Zagreb. Zbog olujnog vetra zatvorene i brodske linije. Crveni meteoalarm u Crnoj Gori.

Snijeg je, kako javlja hrvatski portal Index.hr, zatrpao Kapelu, pada na Sljemenu, Gorskom Kotaru...Mokri i klizavi kolovozi prave probleme na putevima u unutrašnjosti, a olujna bura stvara probleme u saobraćaju na priobalnim područjima. Mogući su i odroni, upozoravaju nadležne službe.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema otvorenog saobraćajnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri, i obrnuto, a granični prelaz Pasjak zatvoren je za sav saobraćaj zbog preprečenog teretnog vozila u Sloveniji.

Zbog vjetra deonica autoputa Rijeka - Zagreb, između petlji Kikovica i Delnice otvorena je samo za putnička vozila, na autoputu A7 Draga - Šmrika zabranjen je saobraćaj za autobuse na sprat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a od Bakra do Senja i na Krčkom mostu uvedena je i dodatna zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Zbog zimskih uslova vožnje na prilazima Gorskom kotaru zabranjen je saobraćaj za teretna vozila dok ostale kategorije moraju imati zimsku opremu.

Zbog bure, olujne jačine, u prekidu su i trajektna linija: Brestova - Porozina, brodska linija: Mali Lošinj - Unije - Susak, katamaranske linije: Rijeka - Rab - Novalja, Mali Lošinj - Rijeka, Ubli - Vela Luka - Hvar- Split, Korčula - Hvar- Split.

Crveni meteoalarm u Crnoj Gori

Evropska mreža meteoroloških servisa objavila za danas crveni meteo alarm za cijelu teritoriju Crne Gore. Alarm je na snazi zbog jake kiše koja se očekuje, najmanje 50 mm za 12 sati, udara vetra većih od 50 km/č, kao i jake grmljavine.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je saopšteno da su moguće obilne padavine.

"Pretežno oblačno, sa kišom pljuskovima i grmljavinom. Očekuju se umjerene do obilne kioličine padavina. Vetar umjeren do jak, povremeno na udare i veoma jak, južni i jugoistočni, tokom noći će oslabiti. Jutarnja temperatura vazduha se neće mnogo mijenjati tokom dana", navodi se u saopštenju.

Crveni alarm znači upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se izuzetno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne po ljude i životinje. Savjetuje se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze. Obavezno poštovanje savjeta i uputstava nadležnih državnih službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana