Služen parastos ubijenim Srbima iz Veljuna

Agencije
Služen parastos ubijenim Srbima iz Veljuna

Krnjak - U Veljunu, kod Krnjaka, danas je služen parastos za 525 Srba iz ovog mjesta koje su pobile ustaše u periodu od 6. do 8. maja 1941. godine.

"Tu je mučenički stradalo 525 naših vjernika, pravoslavaca, sa prostora Veljuna", rekao je za Srnu jerej Željko Vidaković, paroh Kolarićko-vojnićke i veljunske parohije, koji je služio parastos. 

On je naglasio da su kosti pobijenih Srba nakon masakra skupljene i sahranjene kod spomenika na Veljunu. 

"Svake godine na Đurđevdan služimo parastos i obilježavamo uspomenu na njihovo stradanje i, ako Bog da, to će tako biti i ubuduće. Nažalost, na ovim našim prostorima ima mnogo ovakvih stratišta", rekao je jerej Vidaković. 

Zamjenik župana Karlovačke županije Siniša Ljubojević iz Srpskog narodnog vijeća /SNV/ rekao je Srni da je na Đurđevdan 1941. godine na području Veljuna i okolnih sela na Kordunu na svirep način, ustaškim nožem, ubijeno 525 civila pravoslavne vjeroispovijesti.

On je rekao da je broj ubijenih Srba veći, ali da se sa sigurnošću može govoriti o 525 žrtava, čija imena su poznata. 

"To je tragedija za cijeli kraj, jer je izbrisano cijelo jedno područje. Od rata do danas, veliko veljunsko područje nije se nikad oporavilo, kao i svako drugo mjesto na Kordunu koje je na ovakav način doživjelo genocid", istakao je Ljubojević, koji je i predsjednik županijskog odbora Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/.

On je rekao da je spomenik na Veljunu devastiran nekoliko puta, ali će naporom ovdašnjih ljudi biti obnovljen. 

Parastosu je prisustvovala i delegacija Udruženja "Jadovno 1941." iz Banjaluke.

Prije ubistava, prema dokumentaciji ovog udruženja, Srbi iz Veljuna bili su zvjerski mučeni u školi i žandarmerijskoj zgradi u Veljunu da bi ih ustaše poslije toga dovele u Hrvatski Blagaj, gdje su ih poklali i pobili sjekirama i maljevima i pobacali u iskopane jame u dolini između zgrade škole i katoličke crkve, te u prirodne jame pored tog mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana