Словенија: Разбијене двије међународне мреже трговине људима

Агенције
Словенија: Разбијене двије међународне мреже трговине људима

Љубљана - Словеначка полиција је у сарадњи са полицијом из сусједних земаља разбила двије међународне мреже трговине људима које су доводиле дјевојке из Србије и Мађарске у Словенију и присиљавале их на проституцију, објавили су словеначки медији позивајући се на изворе из полиције.

Послије вишемјесечне истраге криминалистичка полиција је утврдила да су жена (39) и мушкарац (44), обоје словеначки држављани, уз помоћ Мађара (34) и Хрвата (43) обилазили сиромашне крајеве у Мађарској и проналазили дјевојке слабог имовинског стања којима су обећавали добро плаћени посао у Словенији.

Дјевојке су доводили у станове у Љубљани Марибору и Копру и присиљавали на проституцију, а већи дио зараде задржавали за себе.

На тај начин су искористили укупно 14 држављанки Мађарске старости од 21 до 24 године.

Сви су осумњичени за трговину људима, а словеначка држављанка која је водила посао је у притвору и против ње је подигнута тужба за 15 кривичних дјела, док је за њеним сарадником из Мађарске издата потерница. Још двојица њихових сарадника (један Хрват и један Словенац) су на слободи а и пртив њих су поднијете кривичне пријаве.

Дио девојака је пребачен у сигурну кућу ради социјалне рехавбилитације и заштите.

У другом случају мреже која се бавила трговином људима криминалисти су пријавили Словенца (46), Румунку (33), једног четрдесетпетогодишњег држављанина Србије и двије двадесеттрогодишњакиње из Србије.

Они се сумњиче да су у Србији проналазили младе незапослене дјевојке којима су обећавали да ће у Словенији добити посао масерки а онда су их такође присиљавали на проституцију и пријетили им и уцјењивали их да ће њиховим породицама дојавити чиме се баве ако би покушале да се одупру.

Против Словенца (46) је поднијета и кривична пријава да је против пет дјевојака примијенио физичку силу од чега су остали спољашњи трагови а посљедица насиља коме су биле изложене су и дуготрајни психички проблеми због чега је жртвама пружена љекарска помоћ.  

Овом Словенцу су у организовању и вођењу послова помагали један четрдесетпетогодишњи држављанин Србије који је помагао у проналажењу и пребацивању жртава из Србије у Словенију и једна држављанка Румуније (33).

За кривично дјело трговине људима је запријећена казна од три до 15 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана