Slovenac osuđen u aferi Patria traži politički azil u BiH

index.hr
Slovenac osuđen u aferi Patria traži politički azil u BiH

Slovenački slikar i politički lobista Jure Cekuta, jedan od osuđenika u aferi Patria, zatražio je politički azil u Bosni i Hercegovini, čime želi izbjeći izdržavanje četverogodišnje zatvorske kazne, objavili su u srijedu slovenački mediji.

On se u junu trebao javiti na izdržavanje zatvorske kazne, ali je od tada odsutan iz Slovenije u koju se uskoro ne namjerava vratiti, a prema neslužbenim informacijama, u BiH je zatražio azil, što zvanične institucije BiH ne žele da komentarišu, sve dok ga u Sloveniji ne budu tretirali kao bjegunca, objavili su POP-TV i javna RTV Slovenija.

Traži odgodu iz zdravstvenih razloga

Navodno je zadnjih mjeseci osim u BiH Cekuta boravio u Srbiji i Crnoj Gori, a sada je u Sarajevu, gdje učestvuje kao umjetnik u jednoj slikarskoj koloniji čiji će radovi biti namijenjeni u humanitarne svrhe. Prema navodima slovenačkih medija, Cekuta tvrdi da je zatražio da mu se kazna zatvora odgodi iz zdravstvenih razloga jer je dijabetičar i težak srčani bolesnik.

Pozivajući se na neslužbene informacije, mediji tvrde kako je Cekuta u BiH još prije nekoliko mjeseci predao zahtjev za azil, tvrdeći navodno da je u domovini politički proganjan kao blizak prijatelj pokojnog Janeza Drnovšeka, bivšeg slovenačkog premijera i predsjednika.

65-godišnji Cekuta osuđen je na četiri godine zatvora zbog "podsticanja na zloupotrebu položaja" jer je prema pravosnažnoj presudi u junu 2005. neovlašteno od jednog zaposlenika u slovenačkoj vojsci preuzeo dokumentaciju o karakteristikama oklopnih naoružanih vozila koje namjerava kupiti slovenačka vojska, i to prije nego što je za taj posao objavljen međunarodni javni tender. Prema presudi, tu je nezakonito dobijenu dokumentaciju onda predao agentu finske kompanije Patria u Austriji Hansu Njolfgangu Riedlu, i Patrijinom čovjeku zaduženom za Sloveniju, Reiju Niitynenu, čime je omogućio da finska kompanija bude u povlaštenom položaju, a za to je vjerojatno primio i nagradu.

Posao raskinut nakon izbijanja afere

Patrija je kasnije pobijedila na tenderu i dobila posao nabave oklopnih naoružanih transportera za slovenačku vojsku u vrijednosti 278 miliona evra, ali posao je nakon izbijanja afere Patria raskinut, nakon što je izvršena samo četvrtina ugovorenih poslova.

Zbog navodne korupcijske afere oko nabave oklopnih vozila za vojsku na sudu se našlo više osoba, među njima i bivši slovenački premijer Janez Janša, ali je presude kasnije poništio ustavni sud, a slučaj je u međuvremenu ušao u zastaru, pa ponovljenog suđenja nije bilo.

Cekuta je devedesetih godina prošlog vijeka i kasnije bio poznat kao politički i poslovni lobista, ali i dugogodišnji prijatelj premijera i kasnijeg predsjednika Janeza Drnovšeka koji je umro 2007.

Cekuta je tokom suđenja tvrdio da su on i kasnije takođe osuđeni službenik slovenačke vojske Peter Zupan, koji mu je navodno dao povjerljivu vojnu dokumentaciju, izabrani kao "žrtvena janjad", u vrijeme kad je slučaj Patria u Sloveniji bio izrazito politizovana tema i afera za koju je trebalo naći "krivca", te da on i Zupan za razliku od drugih aktera i upletenih nisu imali političku zaštitu, pa su osuđeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana