Словенац осуђен у афери Патриа тражи политички азил у БиХ

index.hr
Словенац осуђен у афери Патриа тражи политички азил у БиХ

Словеначки сликар и политички лобиста Јуре Цекута, један од осуђеника у афери Патриа, затражио је политички азил у Босни и Херцеговини, чиме жели избјећи издржавање четверогодишње затворске казне, објавили су у сриједу словеначки медији.

Он се у јуну требао јавити на издржавање затворске казне, али је од тада одсутан из Словеније у коју се ускоро не намјерава вратити, а према неслужбеним информацијама, у БиХ је затражио азил, што званичне институције БиХ не желе да коментаришу, све док га у Словенији не буду третирали као бјегунца, објавили су ПОП-ТВ и јавна РТВ Словенија.

Тражи одгоду из здравствених разлога

Наводно је задњих мјесеци осим у БиХ Цекута боравио у Србији и Црној Гори, а сада је у Сарајеву, гдје учествује као умјетник у једној сликарској колонији чији ће радови бити намијењени у хуманитарне сврхе. Према наводима словеначких медија, Цекута тврди да је затражио да му се казна затвора одгоди из здравствених разлога јер је дијабетичар и тежак срчани болесник.

Позивајући се на неслужбене информације, медији тврде како је Цекута у БиХ још прије неколико мјесеци предао захтјев за азил, тврдећи наводно да је у домовини политички прогањан као близак пријатељ покојног Јанеза Дрновшека, бившег словеначког премијера и предсједника.

65-годишњи Цекута осуђен је на четири године затвора због "подстицања на злоупотребу положаја" јер је према правоснажној пресуди у јуну 2005. неовлаштено од једног запосленика у словеначкој војсци преузео документацију о карактеристикама оклопних наоружаних возила које намјерава купити словеначка војска, и то прије него што је за тај посао објављен међународни јавни тендер. Према пресуди, ту је незаконито добијену документацију онда предао агенту финске компаније Патриа у Аустрији Хансу Њолфгангу Риедлу, и Патријином човјеку задуженом за Словенију, Реију Ниитyнену, чиме је омогућио да финска компанија буде у повлаштеном положају, а за то је вјеројатно примио и награду.

Посао раскинут након избијања афере

Патрија је касније побиједила на тендеру и добила посао набаве оклопних наоружаних транспортера за словеначку војску у вриједности 278 милиона евра, али посао је након избијања афере Патриа раскинут, након што је извршена само четвртина уговорених послова.

Због наводне корупцијске афере око набаве оклопних возила за војску на суду се нашло више особа, међу њима и бивши словеначки премијер Јанез Јанша, али је пресуде касније поништио уставни суд, а случај је у међувремену ушао у застару, па поновљеног суђења није било.

Цекута је деведесетих година прошлог вијека и касније био познат као политички и пословни лобиста, али и дугогодишњи пријатељ премијера и каснијег предсједника Јанеза Дрновшека који је умро 2007.

Цекута је током суђења тврдио да су он и касније такође осуђени службеник словеначке војске Петер Зупан, који му је наводно дао повјерљиву војну документацију, изабрани као "жртвена јањад", у вријеме кад је случај Патриа у Словенији био изразито политизована тема и афера за коју је требало наћи "кривца", те да он и Зупан за разлику од других актера и уплетених нису имали политичку заштиту, па су осуђени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана