Slavoj Žižek, jedan od najznačajnijih filozofa današnjice: Slovenija i Hrvatska dio osovine zla koja niče u EU

Agencije
Slavoj Žižek, jedan od najznačajnijih filozofa današnjice: Slovenija i Hrvatska dio osovine zla koja niče u EU

London - Slavoj Žižek, jedan od najznačajnijih filozofa i intelektualaca današnjice u autorskom tekstu za britanski "Independent" ukazao je na veliku opasnost koja se nadvija nad Evropom u čijem korijenu se nalazi antisemitizam.

Kako navodi "osovina zla" zasnovana na antisemitizmu i islamofobiji formira se u Evropi, a u njoj su i Slovenija i Hrvatska.

Žižek se osvrnuo na nedavni govor premijera Mađarske Viktora Orbana, koji je nazvao centralnu i istočnu Evropu (CEE) "zonom bez migranata".

- Poljaci, Česi, Slovaci, Rumuni i Mađari trebalo bi da se ujedine u ovom procesu. Mi želimo sigurnu, pravičnu, hrišćansku i slobodnu Evropu - zaključio je Orban.

Bilo kakva povezanost Orbanovih "zona bez migranata" i starih nacista koji teže stvaranju "zona bez Jevreja" je, kako kaže Žižek, čisto granična.

- Osim toga, u jednom od glavnih slovenačkih desničarskih nedjeljnih časopisa mogli smo da čitamo da je Džordž Soroš jedan od najopasnijih ljudi našeg vremena odgovoran za "invaziju semitskih hordi, a samim tim i za sumrak u EU... on je smrtonosni neprijatelj zapadne civilizacije, nacionalne države i bijelog, evropskog čovjeka -  navodi Žižek.

U tekstu se dalje navodi da je Sorošov cilj izgradnja "dugine koalicije koja se sastoji od društvenih margina kao što su pederi, feministi, muslimani i kulturni marksisti koji mrze posao", koji bi zatim izvršili "dekonstrukciju nacionalne države i pretvorili EU u multikulturalnu distopiju Ujedinjenih Država Evrope".

Kako upozorava filozof, ta "odvratna fantazija spaja antisemitizam i islamofobiju i nas suočava sa paradoksom cionističkog antisemitizma".

- Sjetite se Andersa Brejvika, norveškog masovnog ubice antiimigrantskog stava. On je bio antisemita, ali i proizraelski nastrojen, pošto je država Izrael prva linija odbrane protiv širenja muslimana, on čak želi da ponovo izgradi Hram Jerusalima. Njegov stav je da su Jevreji OK sve dok ih nema previše - piše Žižek.

On je rekao da se danas tragovi takvog stava mogu naći kod američkih desničara i kod samog Orbana.

- Ubrzo nakon što je napao Soroša, Orbana je posjetio Benjamin Netanijahu, a ubrzo su našli zajednički jezik: napad na Soroša je u redu ako podržite Izrael. Netanijahuov pakt s cionističkim antisemitima jedan je od najtužnijih trenutaka njegove karijere - kaže Žižek.

Ukazao je na formiranje "osovine zla".

- Grupa zemalja koje je Orban nabrojao i koje se odupiru prihvatanju izbjeglica formira još jednu novu "osovinu zla": Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češka Republika, Poljska, baltičke zemlje, a sada se tu mora dodati čak i Austrija. Najuznemiravajući aspekt ovdje je nevoljnost Evrope da iskaže jasan stav u vezi sa ovom osovinom. Bilo da omogući svojim zemljama članicama da usvoje vlastitu politiku u pogledu izbjeglica ili da usvoje efikasne mjere protiv onih koji krše zajednička pravila. Ovo je veoma opasan znak za Evropu - upozorava Žižek i dodaje da samo nova ljevičarska vizija može spasiti Evropu.

Prijetnje smrću zbog priloga o migrantu

Maja Sever, novinarka sa HRT-a, objavila je na svom profilu na "Fejsbuku" pretnje koje je primila zbog priloga o azilantu Prinsu Valeu Sonikiju, prozvanom Afrički Šime, koji je u Zagrebu nedavno otvorio prvi afrički restoran.

Sever se ponovno našla prozvanom zbog svojih "ljevičarskih" stavova, ali ovaj put nije ostalo samo na vrijeđanju, već je dobila i prijetnju smrću zbog promocije multikulturalizma.

"Je*em ti mater ku*vo jugo-masonska. Ako želiš živjeti s crncima idi u Englesku, Francusku ili SAD a nemoj promicati masonsku multikulti politiku u Hrvatskoj. Na tisuće Hrvata napušta zemlju a ti ku*vetino jedna pravi reportažu o azilantu koji otvara restoran u Hrvatskoj. Doće dan kada ćemo te smaknuti smeće jedno! - navedeno je u poruci.

Maja Sever je prijetnju prijavila policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana