Скандал у Хрватској: Предсједник Уставног суда плагирао докторат

Скандал у Хрватској: Предсједник Уставног суда плагирао докторат 14.02.2018 13:03 | Срна

Загреб - Према оцјени Одбора за етику и науку у високом образовању, предсједник Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић плагирао је докторску дисертацију.

Предсједник Одбора Ивица Вилибић потврдио је вјеродостојност мишљења тог одбора, које је објављено у медијима, а у којем се наводи да су цитати у докторском раду предсједника Уставног суда Мирослава Шепаровића "у најмању руку некоректни", чиме је прекршен Етички кодекс.

"Ријеч је о некоректном преношењу, препричавању и сажимању туђих текстова", пише у мишљењу Одбора за етику и науку, који је прегледао Шепаровићев докторски рад по пријави пензионисаног професора загребачког Правног факултета Вјекослава Миличића.

Миличић сматра да је Шепаровић преписао, односно плагирао докторски рад под насловом "Добробит дјетета и начело најбољег интереса дјетета у пракси Европског суда за људска права и Уставног суда Републике Хрватске".

Одбор је утврдио да је Шепаровић прекршио Етички кодекс јер није цитирао радове двоје аутора - доцента породичног права Александре Кораћ Граовац и свог ментора Дубравке Храбар.

Због тога је Одбор оцијенио пријаву Вјекослава Миличића дјелимично основаном и утврдио да је Шепаровић прекршио члан осам Етичког кодекса у смислу непрегледног и непотпуног навођења извора, односно став о плагирању - преписивању или преузимању идеја, мисли и ријечи других аутора без навођења извора.

"Иако нема прописаног начина цитирања, а најмање да све што се цитира треба бити под наводницима, о томе постоји устаљена академска пракса", истиче се у мишљењу Одбора.

Ово мишљење достављено је заинтересованим странкама и тиме надлежност Одбора престаје. Мишљење је необавезујуће, па се не зна како ће Уставни суд Хрватске реаговати.

Међутим, Шепаровић је против свих чланова Одбора поднио кривичну пријаву због злоупотребе положаја и овлаштења и сматра да је ту одлуку донијело тијело које за то није имало овлаштења, те да му је Правни факултет потврдио да је урадио све према правилима.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица