Sinđelić: Odbio sam da ubijem Đukanovića

Agencije
Sinđelić: Odbio sam da ubijem Đukanovića

Podgorica - Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na izborni dan 2015. godine u Crnoj Gori nastavljeno je juče u Višem sudu u Podgorici saslušanjem svjedoka saradnika Saše Sinđelića koji tvrdi da je odbio zadatak Rusa Eduarda Šišmakova da ubije tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

- Istog trenutka kada me to pitao, ja sam znao da nemam mogućnosti da to uradim, jer je bezbjednosna situacija bila loša, ne bavim se kriminalom - kazao je Sinđelić.

On tvrdi i da nije rukovodio ovakvim ili sličnim događajima ili ih organizovao.

- Ja nisam rukovodio nikakvim događajima i nisam bio organizator. U vezi sa događajima od 2015. godine, ja ih jesam pratio, ali Rusi su bili ti koji su u odnosu na te događaje pominjali ovo za 2016. godinu - kazao je Sinđelić odgovarajući na pitanje advokata odbrane da li je ranije bio organizator sličnih akcija.

On tvrdi da je radio samo ono što mu je rečeno i to u okvirima, kako je rekao, svojih znanja i mogućnosti.

Sinđelić je ponovio optužbe da su Rusi došli na poziv Demokratskog fronta i da su oni molili za pomoć, a onda ih "namjestili".

Negirao je i da ga je bilo ko pripremao za saslušanje, kao i da je slušao razgovore iz mjera tajnog nadzora. Naveo je i da takvo pitanje smatra uvredljivim. Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćena su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, te srpski državljani Bratislav Dikić, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević i Dragan Maksić.

Na optužnici su Miloš Jovanović, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina - lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Promjena iskaza

Lideri Demokratskog fronta (DF) tvrde da je svjedok saradnik u slučaju "Pokušaj državnog udara" Saša Sinđelić u zatvoru u Spužu prebijan kako bi promijenio iskaz koji je dao u Tužilaštvu Srbije i optužio lidere DF-a za državni udar.

U prilog tome, kako dodaju, govori i snimak sa saslušanja Sinđelića u Beogradu u kojem on moli da ne bude izručen Crnoj Gori jer se plaši torture i prisiljavanja da mijenja iskaz i lažno optužuje one za koje to od njega bude tražila crnogorska sudska vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana