Синђелић: Одбио сам да убијем Ђукановића

Агенције
Синђелић: Одбио сам да убијем Ђукановића

Подгорица - Суђење оптуженима за покушај тероризма на изборни дан 2015. године у Црној Гори настављено је јуче у Вишем суду у Подгорици саслушањем свједока сарадника Саше Синђелића који тврди да је одбио задатак Руса Едуарда Шишмакова да убије тадашњег премијера Мила Ђукановића.

- Истог тренутка када ме то питао, ја сам знао да немам могућности да то урадим, јер је безбједносна ситуација била лоша, не бавим се криминалом - казао је Синђелић.

Он тврди и да није руководио оваквим или сличним догађајима или их организовао.

- Ја нисам руководио никаквим догађајима и нисам био организатор. У вези са догађајима од 2015. године, ја их јесам пратио, али Руси су били ти који су у односу на те догађаје помињали ово за 2016. годину - казао је Синђелић одговарајући на питање адвоката одбране да ли је раније био организатор сличних акција.

Он тврди да је радио само оно што му је речено и то у оквирима, како је рекао, својих знања и могућности.

Синђелић је поновио оптужбе да су Руси дошли на позив Демократског фронта и да су они молили за помоћ, а онда их "намјестили".

Негирао је и да га је било ко припремао за саслушање, као и да је слушао разговоре из мјера тајног надзора. Навео је и да такво питање сматра увредљивим. Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћена су и двојица руских држављана, Едуард Шишмаков и Владимир Попов, те српски држављани Братислав Дикић, Немања Ристић, Предраг Богићевић и Драган Максић.

На оптужници су Милош Јовановић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић и Србољуб Ђорђевић.

Оптужницом су обухваћена и три црногорска држављанина - лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић као и Михаило Чађеновић, службени возач ДФ-а, док се поступак против преводиоца ДФ-а Ананија Никића води посебно.

Промјена исказа

Лидери Демократског фронта (ДФ) тврде да је свједок сарадник у случају "Покушај државног удара" Саша Синђелић у затвору у Спужу пребијан како би промијенио исказ који је дао у Тужилаштву Србије и оптужио лидере ДФ-а за државни удар.

У прилог томе, како додају, говори и снимак са саслушања Синђелића у Београду у којем он моли да не буде изручен Црној Гори јер се плаши тортуре и присиљавања да мијења исказ и лажно оптужује оне за које то од њега буде тражила црногорска судска власт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана