Сарадња најважнији задатак земаља у региону

Срна
Сарадња најважнији задатак земаља у региону

Лондон - Сарадња на разним пољима је најважнији задатак за земље у региону, заједнички је закључак министара спољних послова земаља западног Балкана током самита који се одржава у оквиру Берлинског процеса у Лондону.

Данашњој панел-дискусији посвећеној младима, на састанку министара спољних послова Самита о западном Балкану присуствовали су министри из Албаније, БиХ и самопроглашеног Косова, као и комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан, док су на другој сједници, под називом "Будућност Берлинског процеса", учествовали министри из Македоније, Србије и Црне Горе.


Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да су главни проблеми у Бих "владавина закона и борба против корупције" и нагласио важност панела о младима у оквиру Самита у Лондону.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић нагласио је важност сарадње и рекао да "постоје многи проблеми у прошлости, али да је то нешто што се не може сада исправити већ само будућност може да се исправи".

Дачић је изјавио да је Србија спремна да "пронађе рјешење за питање односа са Приштином, као и за сва отворена питања са другим државама у региону, уз поштовање националних интереса свих народа и међународног закона".

Министар спољних послова Албаније Дитмир Бушати изјавио је да је јачање сарадње земаља у региону и ЕУ о безбједносним питањима кључни услов за јачање регионалне безбједности и суочавање са заједничким изазовима на том пољу, пише портал "Европски западни Балкан".

Македонски министар спољних послова Никола Димитров изразио је оптимизам поводом предстојећег самита НАТО-а у Бриселу и нагласио важност реформи и владавине закона.

"Реформе су немогуће без политичке воље, а ми то имамо", рекао је Димитров.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана