SAD, Rusija i EU sa pažnjom prate pokušaj državnog puča

Agencije
SAD, Rusija i EU sa pažnjom prate pokušaj državnog puča

Skoplje - SAD su saopštile da preko svoje Ambasade u Makedoniji sa zabrinutošću prate navodni pokušaj ugrožavanja ustavnog poretka zbog kojeg su uhapšeni lider opozicije Zoran Zaev i još tri lica.

"Pozivamo vlasti da zadovolje najviše standarde pravne države - transparentnost, principijelnost, zaštitu slobode govora, kao i sudsku nezavisnost u toku procesa, kako bi se obezbijedio integritet demokratskih procesa u Makedoniji", navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je nadu da će biti provedena temeljna istraga o pokušaju državnog udara u Makedoniji.

"Izražavamo nadu da će biti provedena temeljna istraga u interesu stabilnosti i sigurnosti u Makedoniji", navodi se u saopštenju, u kome se pozivaju sve političke snage u Makedoniji da djeluju u skladu sa Ustavom i da probleme riješe dijalogom.

Evropska unija poručila je da se moraju poštovati prava optuženih i presumpcija nevinosti.

"Ovo su veoma ozbiljne optužbe i mi podsjećamo na neotuđivo pravo na nezavisnu i transparentnu istragu u slučaju navodno nezakonitog rada, potpuno poštovanje prava optuženih u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima", navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Makedonska vlada saopštila je juče da je "prvi put od sticanja nezavisnosti Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ osujetilo pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti, odnosno narušavanja ustavnog poretka zemlje".

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Koteski rekao je da će protiv četiri osobe biti podignuta optužnica za pokušaj zbacivanja vlade.

Među osumnjičenima je i lider opozicije Zoran Zaev, koji je odlučno demantovao vladine tvrdnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana