САД, Русија и ЕУ са пажњом прате покушај државног пуча

Агенције
САД, Русија и ЕУ са пажњом прате покушај државног пуча

Скопље - САД су саопштиле да преко своје Амбасаде у Македонији са забринутошћу прате наводни покушај угрожавања уставног поретка због којег су ухапшени лидер опозиције Зоран Заев и још три лица.

"Позивамо власти да задовоље највише стандарде правне државе - транспарентност, принципијелност, заштиту слободе говора, као и судску независност у току процеса, како би се обезбиједио интегритет демократских процеса у Македонији", наводи се у саопштењу Амбасаде САД.

Руско Министарство спољних послова изразило је наду да ће бити проведена темељна истрага о покушају државног удара у Македонији.

"Изражавамо наду да ће бити проведена темељна истрага у интересу стабилности и сигурности у Македонији", наводи се у саопштењу, у коме се позивају све политичке снаге у Македонији да дјелују у складу са Уставом и да проблеме ријеше дијалогом.

Европска унија поручила је да се морају поштовати права оптужених и пресумпција невиности.

"Ово су веома озбиљне оптужбе и ми подсјећамо на неотуђиво право на независну и транспарентну истрагу у случају наводно незаконитог рада, потпуно поштовање права оптужених у складу са законом и међународним стандардима", наводи се у саопштењу Европске службе за спољне послове.

Македонска влада саопштила је јуче да је "први пут од стицања независности Министарство унутрашњих послова /МУП/ осујетило покушај недемократског преузимања власти, односно нарушавања уставног поретка земље".

Портпарол македонског МУП-а Иво Котески рекао је да ће против четири особе бити подигнута оптужница за покушај збацивања владе.

Међу осумњиченима је и лидер опозиције Зоран Заев, који је одлучно демантовао владине тврдње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана