Русофобична кампања у Македонији

Агенције
Русофобична кампања у Македонији

Скопље - Руски амбасадор у Скопљу Сергеј Баждникин изјавио је да западне државе “настављају русофобичну кампању” у Македонији и поручио да Москва сматра да би о питању промјене имена Македоније требало разговарати у Савјету безбједности Уједињених нација, пренијеле су агенције.

- Поједине западне земље, превођене САД, заиста јачају антируско осјећање широм свијета, покушавајући да у своју пропагандну орбиту увуку што је више земаља могуће, укључујући и стављање посебног нагласка на злогласну атлантску солидарност - рекао је Баждникин.

Он је истакао да приступање Македоније НАТО-у, уз ратоборну реторику чланица Алијансе, не изгледа обећавајуће.

- Добро је познат став Русије према ширењу НАТО-а, укључујући и Балкан. Упркос свим увјеравањима да тај процес није усмјерен проти Москве, дјела говоре потпуно супротно и војна инфраструктура Алијансе врло се брзо приближава нашим границама - рекао је Баждникин.

Он је подсјетио да НАТО и званично Русију сматра главним непријатељем.

Баждникин је нагласио да је Скопље у више наврата увјеравало Русију да тежње Македоније ка чланству у НАТО-у немају антируско значење.

- Немамо основа за сумњу у искреност наших македонских колега. Проблем је то што када уђу у чланство Алијансе мораће да донесу одлуке које нису у складу са националним интересима већ према принципима “атлантске солидарности”, што значи да губе своју слободу дјеловања - додаје Баждникин.

Свих 29 чланица НАТО-а потписало је 6. фебруара у Бриселу Приступни протокол за учлањење Македоније у Алијансу.

Ново име

Званично је ступила на снагу употреба новог имена државе Република Сјеверна Македонија за унутрашњу и спољну употребу, након што је грчки парламент ратификовао Протокол о приступању Македоније у чланство НАТО-а. Ратификацијом протокола у грчком парламенту, што је био посљедњи корак у рјешавању 27-годишњег спора у вези са уставним именом између Скопља и Атине, званично је ступио на снагу Преспански споразум.

Употреба новог имена државе треба да буде усаглашена и са Законом о употреби језика, што би значило да ће табле бити исписане и на албанском језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана