Русија: Промјена имена Македоније наметнута споља

Срна
Русија: Промјена имена Македоније наметнута споља

Москва - Одлука македонског парламента о промјени имена те земље наметнута је споља и не одражава вољу народа, саопштило је данас руско Министарство спољних послова, уз закључак да би ово питање требало да размотри Савјет безбједности УН.

“Ово што видимо је наставак процеса вјештачке промјене имена државе која је наметнута споља с циљем да се Скопље увуче у НАТО што прије”, наводи се у саопштењу, преноси Тасс.

Министарство подсјећа да је 11. јануара македонски парламент изгласао усвајање уставних амандмана о промјени имена земље у складу са Преспанским споразумом.

“Тиме је прекршен македонски закон. Став предсједника Републике Македоније и мишљење већине становништва, које одбацује Преспански споразум, игноришу се”, истиче руско Министарство.

У саопштењу се, такође, скреће пажња на наставак протестних окупљања у Скопљу и другим македонским градовима што је, како се наводи, показатељ дубоке поларизације друштва.

“Очигледно је да оваква метода рјешавања питања од националног значаја за будућност земље не одражава вољу њеног народа и не може да служи као инструмент за дугорочно рјешење за проблем имена земље”, наводи Министарство.

О опасности ситуације која би могла да поткопа стабилност и безбједност на Балкану рјечито свједочи, стоји у саопштењу, недавни развој догађаја у Грчкој - повлачење лидера Партије независних Грка, Паноса Каменоса, из владине коалиције, као посљедица Преспанског споразума, као и то што се грчка влада суочава са гласањем о повјерењу.

Руско Министарство наглашава да је Преспански споразум у Атини “прогуран” уз заобилажење мишљења грчких грађана, при чему нема ријечи о евентуалном референдуму о том питању.

Имајући то у виду, Москва истиче да добро избалансирано рјешење за проблем имена те земље мора бити нађено “без притиска споља и наметања временских рокова и услова споља, а уз ослањање на широку јавну подршку и искључиво унутар правних оквира”.

“Претпостављамо да ово питање мора размотрити Савјет безбједности УН у складу са Чланом 3 Резолуције 845 СБ УН”, закључује се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана