Ревизионизам угрозио Јасеновац

Агенције
Ревизионизам угрозио Јасеновац

Загреб - Спомен-подручје Јасеновац сврстано је у групу угрожених локација јер музејска поставка, која је годинама предмет критика у јавности, не показује историјски контекст и нема нагласка на починиоце злочина у Јасеновцу.

Јасеновац је у групу угрожених локација сврстала Међународна алијанса за сјећање на холокауст (ИХРА), која је затражила његово обнављање и примјерено обиљежавање.

ИХРА је организација коју чине представници 31 државе-чланице, која се бави искључиво питањем холокауста.

Ријеч је о институцији с изузетном политичком тежином, која на глобалном нивоу прати спровођење сјећања на холокауст и упозорава на савремене ревизионистичке тенденције.

Према писању недељника "Новости", гласила Српског националног вијећа у Хрватској, који је имао увид у извјештај ИХРА, Хрватска је била једна од неколико земаља које су жестоко критиковане због друштвено-политичких тенденција у јавном простору. Од Хрватске је затражено да са међународним стручњацима обнови изложбу, те да се примјерено обиљежи и реновира некадашњи концентрациони логор у Старој Градишци, гдје је убијено више од 15.000 људи.

ИХРА се детаљно бавила актуелним политичким и историјским ревизионизмом у Хрватској, док се хрватска страна на највишем дипломатском нивоу правдала и објашњавала прозивке на рачун највиших државних званичника и њихово кокетирање с крајњом десницом.

Случај Хрватске био је један од фокуса засједања ИХРА.

Изврсно упућени у догађаје у Хрватској, представници западних земаља, понајвише Американци и Французи, суочавали су хрватске емисаре с низом питања, као што је финансијско изједначавање комеморација у Блајбургу и Јасеновцу или тајни одлазак предсједнице Колинде Грабар-Китаровић у јасеновачко спомен-подручје, мимо службеног програма. Тражили су одговор на питање зашто су представници српске и јеврејске мањине бојкотовали прошлогодишњу комеморацију у Јасеновцу. Занимала их је и филоусташка прошлост министра Златка Хасанбеговића, као и разлози низа ревизионистичких тенденција у јавном простору, с нагласком на историјску рехабилитацију НДХ.

Хрватска страна није пружила одговор на питање зашто се Блајбург и Јасеновац финансијски третирају на исти начин.

Хрватски извјештај

У хрватском извјештају се, наиме, тврди да су сви високи званичници осудили усташки покрет, не спомињући да је, на примјер, тадашњи потпредсједник Сабора предводио колону у којој се орио усташки поздрав, нити да су представници извршне власти ћутали на већину филоусташких ексцеса у друштву. Извор недјељника каже да је "било срамно слушати поновљене критике о омасовљеној ревизији чињеница од прије 70 година, које ниједна нормална особа не би смјела доводити у питање".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана