Референдум о имену Македоније 30. септембра

Агенције
Референдум о имену Македоније 30. септембра

Скопље - Референдум на којем ће се грађани Македоније изјаснити о договору са Грчком у вези с именом биће одржан 30. септембра.

Тим договором, који су представници Скопља и Атине потписали у грчком селу Псарадес у пограничном региону Преспа 17. јуна, ново име бивше југословенске републике биће Република Сјеверна Македонија.

Према приједлогу који је већ спреман у Собрању, грађани ће се изјаснити на референдумско питање које ће гласити “Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО-у, уз прихватање споразума Републике Македоније и Републике Грчке?”

Иницијативу за расписивање референдума потписало је више од 70 посланика, међу којима су неки из коалиције опозиције.

Лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Кристијан Мицкоски залаже се за једноставније питање, а током лидерских састанака водећих политичких странака у земљи изнио је четири приједлога у којима није споменуо чланство Македоније у ЕУ и НАТО-у.

Први македонски министар спољних послова Денко Малески сматра шизофреничним бити у ЕУ и НАТО-у, а истовремено бити против промјене уставног имена.

Нови чланови Државне изборне комисије (ДИК) јуче су потписали свечане изјаве и тиме стекли право да организују референдум.

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да је рефендумска процедура започета у Собрању.

Посланици македонског Собрања гласали су јуче о Владином приједлогу за утврђивање детаља референдума о споразуму са сусједном Грчком о промјени имена земље у Сјеверна Македонија. Приједлог је усвојен пошто коалиција на чијем је челу Заев држи 67 од укупно 120 посланичких мјеста, а за усвајање приједлога била је потребна проста већина.

Истраживање

Према истраживању јавног мњења, 75 одсто Македонаца противи се промјени уставног имена, а у исто вријеме 80 одсто становника је за улазак у ЕУ и НАТО. У македонском буџету за ову годину нису предвиђена средства за референдум, тако да за сада није познато колико ће он коштати и да ли ће новац бити обезбијеђен прерасподјелом или ребалансом

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана