Ратни злочинац проповjеда у католичкој цркви у Карловцу

Танјуг
Ратни злочинац проповjеда у католичкој цркви у Карловцу

Карловац - Хрватска црква светог Јакова у Карловцу још једна је у низу, која је као "проповједника" угостила ратног злочинца Дариа Кордића.

Он је надалеко познат као осуђеника који се радикално окренуо религији, пренијела је регионална Н1 тв.

Његова, како се наводи, злочиначка прошлост није се, наиме, испречила да се вјерницима католичке вјероисповести у бројним приликама обраћа са олтара.

Кордић је јуче на миси у поменутој цркви био позван да говори о свом искуству с Богом и затвором, приликом чега су у потпуности игнорисани разлози његовог кажњавања.

О овом догађају извијестио је портал svetijosip.com, који је објавио и снимак његовог излагања.

Након што је вjерницима читао о томе како Бог са строгошћу одгаја своје синове, представљен је као хашки затвореник, да би касније сам казао за себе да га је бог "одгајао у строгој љубави". Вјерницима је поручио да не страхују да је "Хрватска Христова", због чега је награђен великим аплаузом.

На питање како је бити вјерник у затвору одговорио је:

"Било је прелијепо, зато што сам био с Господином, са свемогућим Богом", казао је и додао да је било потребно да доспије у затвор да би пронашао "уље за своју свјетиљку".

Иначе, због политичке одговорности коју је имао у вријеме покоља у Ахмићима и бошњачко-хрватског сукоба у средишњој Босни, Кордић је осуђен на 25 година затвора због кршења закона или обичаја ратовања, тешких кршења Женевских конвенција, те прогона на политичкој, расној или вјерској основи, убиства, нехуманих дјела и дјела злочина против човјечности.

У Ахмићима је 16. априла 1993. убијено 116 цивила.

Међу убијенима било је једанаестеро дјеце, а најмлађа жртва имала је само три мјесеца.

Коридић је ослобођен 2014. након издржане двије трећине казне у аустријском затвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана