Rat za prevlast klanova bukti na Kosovu

Agencije
Rat za prevlast klanova bukti na Kosovu

Priština - Iako djeluje da su kosovski Albanci jedinstveni, a njihovi lideri složni, stanje unutar kosovske političke scene je najblaže rečeno - konfuzno.

U toku je ozbiljna borba za premoć, a onaj koji iz ovog “rata” izađe kao pobjednik vjeruje da će biti taj koji će staviti pečat na kosovsku nezavisnost.

Srpski mediji otkrivaju odnose među kosovskim političarima i njihove međusobne žestoke obračune iza kulisa, a koji dosežu čak i do pitanja sporazuma o kosovskoj nezavisnosti. Glavni igrači na sceni se nisu promijenili, tu su i dalje Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji. Međutim, promijenili su se njihovi odnosi i uticaj koji imaju.

Podjele među prištinskim političarima su i unutar samih stranaka, na relaciji između vladajućih partija, a na Kosovu vlast ima i te kako ozbiljnu opoziciju koja nikako nije za zanemarivanje. Osim što bi svako od glavnih igrača trenutno na vlasti htio za sebe dio “kosovske nezavisnosti” koju, međutim, ne vide isto, među njima vlada borba za prevlast ne samo u parlamentu i vladi već i na terenu.

Vodeća stranka Demokratska partija Kosova (DPK), koja ima predsjednika samoproglašene države Kosovo Hašima Tačija i predsjednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija, praktično je pocijepana. Borba unutar DPK-a nikada nije prestajala i traje i danas, samo je dobila na žestini. I prije nego što se odrekao liderske pozicije u stranci dolaskom na mjesto predsjednika, Tači ovom partijom nije vladao, nego Veselji, čovjek koga mediji u centralnoj Srbiji opisuju kao gazdu Kosova. Danas Veselji drži više od 50 odbora vladajuće stranke. Tači se manje-više sveo na funkciju predsjednika takozvane države i pregovarača koji je stalno na meti kritika. Jednostavno, iako u javnosti važe za dobre prijatelje, između dvojice glavnih ljudi vladajuće partije Veseljija i Tačija uvijek je bilo rivaliteta, koji u posljednje vrijeme sve više uzima maha. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je na kosovskoj političkoj sceni lice kojeg se plaše. On može da “digne” pećki region, može da okupi ekstremne elemente i ne haje mnogo za prijetnje.

- Kod Haradinaja ništa nije pomoglo. Nijedno prevaspitavanje ni pretnja, pa ni ono kada su mu Veselji i Tači namestili hapšenje u Francuskoj - kaže izvor iz Prištine.

Odnosi između Haradinaja i Veseljija se najprostije mogu opisati sa - ne mirišu se. Međutim, blago ih održavaju, a srdačnost se više može podvesti pod lažnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana