Raša tudej: To je za Rusiju ozbiljna pretnja, Srbi će biti gubitnici

Agencije
Raša tudej: To je za Rusiju ozbiljna pretnja, Srbi će biti gubitnici

Balkan postaje jedna od ključnih zona svjetske politike, jer su se interesi velikih država ponovo presjekli na “buretu baruta Evrope”, ocijenila je "Raša tudej.

“Interesi velikih su se ponovo presjekli na buretu baruta Evrope. Tokom posljednje nedjelje region su posjetili ministar spoljnih poslova Rusije, ministri odbrane Njemačke i SAD. Posjete su propaćene optužbama Zapada na račun Rusije da se miješa u unutrašnje stvari suverenih država i recipročnim optužbama Moskve prema Zapadu”, navela je RT.

Ta televizija je ocijenila da se Makedonija “nalazi na ivici ogromne krize, gdje predstojeći referendum o ulasku u NATO i EU može da dovede do sukoba”.

RT je navela da se takve tendencije vide i u BiH, na Kosovu, kao i između kosovskih vlasti i Beograda.

“Balkan je bio i ostaće veoma važna zona svjetske politike”, izjavila je za RT profesorka Fakulteta za međunarodne odnose ruskog Ministarstva spoljnih poslova Jelena Ponomarjova, dodajući da Rusija “neko vrijeme nije obraćala pažnju na Balkan, dok ga zapadni partneri nisu zaboravljali i vrlo marljivo su radili, jačajući svoj uticaj”.

RT takođe citira analitičara Stevana Gajića iz Instituta za evropska istraživanja iz Beograda da su napori koje sada preduzima Zapad u odnosu na Balkan usmjereni na to da se sve zemlje Balkana uključe u NATO.

Ruska televizija navodi da je Makedonija najočiglediniji primjer strategije uključivanja balkanskih zemalja u NATO na bilo koji način.

Ponomarjova je ocijenila da je “ekspanzija” evroatlantskih struktura na Balkanu “usmjerena najprije protiv Rusije”, dodajući da će najveći gubitnici među balkanskim narodima biti Srbi, koji su se najduže protivili dolasku Zapada.

“Srbija i Republika Srpska su do nedavno bili partizani u pozadini NATO-a. Upravo zbog toga je glavni zadatak NATO gutanje srpskih zemalja, koje je već počelo ulaskom Crne Gore u Alijansu”, ocijenila je Ponomarjova.

Prema njenim riječima, za Rusiju je gubitak istorijskih saveznika na Balkanu “ozbiljna prijetnja”.

Imajući to u vidu, dodala je ona, Rusija “posebnu pažnju” posvećuje srpskom pitanju, o čemu svjedoči i nedavna posjeta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova BiH.

RT navodi i ocijenu Stevana Gajića da se može očekivati da će poslije referenduma u Makedoniji o promjeni imena zemlje, kao i o ulasku u NATO i EU, može očekivati nova krizna tačka na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana