Rama: Za Vučića zastava i himna Srbije

danas.rs
Rama: Za Vučića zastava i himna Srbije

Tirana - Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija i Srbija mogu da urade za Balkan ono što su Francuska i Njemačka uradile za Evropu poslije Drugog svjetskog rata.

Premijer Albanije je u izjavi dnevnom listu "Danas" istakao da će tokom posjete predsjednika srpske vlade prvi put u skladu sa državnim protokolom biti istaknuta zastava Srbije i intonirana himna države Srbije.

"Pored toga što je ovo prva zvanična posjeta jednog premijera Srbije Tirani, kao i da će tom prilikom prvi put u skladu sa državnim protokolom biti istaknuta zastava Srbije i intonirana njena nacionalna himna, ova posjeta ima poseban značaj i kao pokazatelj naše rješenosti da nastavimo napredovanje na putu utvrđenom tokom berlinskog procesa, prošlog avgusta, pod vizionarskim liderstvom za Balkan njemačke kancelarke Angele Merkel", ističe Edi Rama.

Premijer Albanije ističe da ima "povjerenje u viziju i volju njemačke kancelarke povodom budućnosti Balkana".

"Ne samo zbog toga što djelimo istu viziju i uvjerenje da je Evropi danas potreban Balkan isto kao što je Balkanu neophodna Evropa, već i zbog toga što smo svjesni da, ukoliko ne budemo radili zajednički za budućnost, svima nam preti povratak prošlosti. To na nas stavlja teret mnogo veći od onog koji izvanredna odgovornost da vodimo državu već nosi sa sobom, jer nema sumnje da će uspjeh međusobne saradnje odrediti ne samo sudbinu Albanaca i Srba u budućnosti, već i sudbinu projekta ujedinjene Evrope, kao najvećeg mirovnog projekta koji je čovječanstvo ikada zamislilo i sprovelo", zaključuje predsjednik Vlade Albanije u izjavi za "Danas".

Odgovarajući na pitanja o odnosima u regionu, prije svega sa Albanijom, premijer Srbije je rekao za B92 da nema teških poruka iz Beograda.

Savjetnik albanskog premijera Škeljzen Maljići izjavio je, uoči posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani, da postoji želja da se međudržavni odnosi poboljšaju i uđu u normalne tokove i dodao da će Albanija učiniti sve da prilikom posjete ne bude nikakvih incidenata.

"Iako postoji otpor u oba društva, potrebno je uspostaviti bolju saradnju između Albanije i Srbije. Više od istorijske simbolike susreta premijera Aleksandra Vučića i Edija Rame ohrabruje želja da se međudržavni odnosi poprave i uđu u normalne tokove", rekao je Maljići za RTK2.

Maljići je kazao da Srbija o Kosovu ima svoj stav i da će se o tome vjerovatno razgovarati kad Vučić posjeti Tiranu.

"Ali najvažnije je da se uspostave bolji bilateralni odnosi i da se uspostavi bolja saradnja na više nivoa, što je zahtjev i EU i drugih međunarodnih institucija", naveo je Ramin savetnik.

On je dodao da u Albaniji postoje političke snage koje nisu pod kontrolom države, a koje bi mogle da protestuju zbog dolaska srpskog premijera.

"Albanska država će učiniti sve da ta posjeta bude obezbjeđena i da ne bude nikakvih incidenata. Posjeta je vrlo kratka, za 28. maj je predviđena regionalna konferencija na kojoj će i Vučić govoriti, dok su za prvi dan predviđeni bilateralni susreti, koji će se odvijati na prostoru koji nije u centru grada. Bezbjednosne pripreme su vrlo jake i ne očekujem da će biti provokacija, bar ne od vlasti", rekao je Maljići.

On je naveo da je posjeta albanskog premijera Beogradu poslužila za promjenu njegovog imidža i u stavu kosovskih Albanaca prema njemu, jer je većina do tog trenutka sumnjala u njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana