Рахој неће на самит - не жели фотографију са Тачијем?

Танјуг
Рахој неће на самит - не жели фотографију са Тачијем?

Мадрид - Присуство премијера Шпаније Маријана Рахоја на самиту ЕУ и западни Балкан, који ће бити одржан 17. маја у Софији, и даље је неизвијесно и то због Косова.

Шпанија не одступа од става да за Косово не постоје услови за даље кораке у приближавању ЕУ.

Чврста позиција Шпаније када је у питању могућност интеграција Косова у ЕУ, наглашена иначе и приликом консутлациија о новој Стратегији за проширење ЕУ на западни Балкан, и даље је непромијењена, наводе извори Тањуга у Бриселу.

Шпански дипломатски извори чак најављују да је готово извесно да премијер Шпаније неће присуствовати самиту ЕУ и Западног Балкана, који ће средином маја бити одржан у Софији, управо због присуства Косова.

Из буграског предсједавања ЕУ кажу да ипак очекују да се у Софији 17. маја састану лидери свих 28 земља чланица ЕУ и 6 земаља са западног Балкана.

"Радимо заједно са нашим пријатељима и партнерима из ЕУ како бисмо осигурали да самит у Софији буде успјешан и пошаље важну једниствену поруку ЕУ, а то је посвећеност Уније европској будућности западног Балкана", наводи се у изворима из бугарског предсједавања.

Бугарска, као земља која тренутно предсједава ЕУ и домаћин је самита ЕУ Западни Балкана, поручује да самит 17. маја у Софији неће бити посвећен само проширењу већ и напретку региона у области повезаности - транспортне и дигиталне, али и оне не нивоу контаката међу људима.

"Порука са самита у Софији ће бити о посвећености ЕУ европској перспективи земаља Западног Балкна. То неће бити самит проширења, јер се проширење одвија у свом устаљеном оквиру", наводи се у бугарским дипломатским изворима.

У Европском савјету су већ најавили да ће се током предстојећег самита лидера ЕУ који се састају 22. и 23. марта у Бриселу "усвојити и закључке о Западном Балкану пред наступајући самит у Софији".

Извори Тањуга блиски Европском савјету наводе да ће у питању бити кратак осврт, од тек пар реченица, који се односи на недавно усвојену Стратегију Европске комисије о Западном Балкану и на суштину предстојећег самита ЕУ - Западни Балкан у Софији.

И док ће, како се очекује, овога пута ЕУ лидери само поновити своју преданост европској перспективи Западног Балкана, конкретније закључке највишег тијела ЕУ, Европског Савета, о проширењу и Западном Балкану треба очекивати на јунском самиту, пошто се 17. априла усвоје извештаји о напретку земља у процесу проширења и у мају одржи самит ЕУ Западни Балкана у Софији.

Шпански дневник "Паис" раније током дана је пренио да Рахој размишља да не оде на самит ЕУ-Балкан, јер не жели да се фотографише са косовским предсједником Хашимом Тачијем.

Шпански дневник наводи да ће се предсједник Европског савјета Доналд Туск састати са Рахојем и покушати да га убиједи да присуствује самиту.

Туск ће, како наводи "Паис", на састанку са Рахојем инсистирати на важности одржавања веза са балканским земљама.

"Паис" наводи да напетости између званичног Мадрида и покрета за независност Каталоније, који је у више прилика користио "косовску доктрину", како је овај лист назива, као оправдање за раскид са шпанским легалним системом, одбијају Рахоја од учешћа на том састанку у Софији.

Наводи се да Шпанија истиче да није донијела коначну одлуку поводом премијеровог учешћа на самиту.

Иначе, Шпанија је једна од пет земаља ЕУ које нису признале Косово. Поред њих то нису учиниле ни Словачка, Кипар, Грчка и Румунија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана