Пуповац: У Европском парламенту свједочити како је бити Србин у Хрватској

Срна
Пуповац: У Европском парламенту свједочити како је бити Србин у Хрватској

Београд - Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац оцијенио је да би било добро да Срби из Хрватске имају представника у Европском парламенту који ће свједочити како је бити Србин у Хрватској, а не само да други причају причу о њима и на основу тих прича доносе суд.

 

Говорећи о предстојећим изборима за Европски парламент, Пуповац је рекао за РТС да би улазак у Европски парламент био од пресудне важности за остваривање права Срба у Хрватској. “Никада до сада нисмо имали толико листа и ми ћемо се борити за један мандат у Европском парламенту. Нисмо без шансе, ако се сви заједно ујединимо, ми ћемо тај мандат добити”, рекао је Пуповац, који је и носилац листе за Европски парламент.

Он је оцијенио да би добијање једног мјеста у Европском парламенту била симболичка побједа након низа пораза које су Срби на различите начине доживјели, као и након низа удараца које су примали и примају.

Пуповац је поновио да се избори за мањинске савјете у Хрватској одржавају у потпуној информативној тишини, као да их нема, те истакао да Србе не плаше ни увреде, ни пријетње, као и да су спремни за изборе за савјете и за Европски парламент.

Он је рекао да су избори за мањинске савјете шанса да Срби на државном нивоу поново ојачају своју самоуправу у Хрватској.

“Српско народно вијеће, као носилац тих избора у готово 200 општина, градова и жупанија са 2.400 кандидата урадило је све што је потребно да Срби у Хрватској поново добију своје Народно вијеће у свим мјестима на којима имају на то право. Да на државном нивоу поново оснаже, поново ојачају своју самоуправу у Хрватској”, навео је Пуповац.

Пуповац је рекао да нису постојали услови за озбиљну кампању, да су бирачка мјеста одређена без консултација са представницима Срба, а бирачки одбори се састављају готово свуда - без икакве партиципације Срба, као и других националних мањина.

Он је навео да припадници мањина морају бити обавијештени и охрабрени да учествују на изборима.

“Од велике је важности да Срби у Хрватској изађу на изборе, јер је важно имати јаку самоуправу тамо гдје људи живе у општинама, градовима, жупанијама, у цијелој Хрватској”, рекао је Пуповац.

Пуповац је оцијенио да ће то показати да је Србима стало до тога да имају институције које поштују, институције које се боре за њихова права и институције које ће бити признате од државе.

“Биће признате ако се сами боримо за њих и ако својим гласовима и својим изласком на изборе то покажемо”, објашњава Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана