Пуповац: Срби ће имати снагу какву нису имали

Срна
Пуповац: Срби ће имати снагу какву нису имали

Београд - Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ Милорад Пуповац изјавио је да је од 2.400 кандидата на изборима за савјете националних мањина у Хрватској прошло њих више од 2.300, што ће представљати снагу какву српска заједница није имала.

Пуповац је за РТС рекао да ће Срби, који сада имају право формирају вијећа у 19 жупанија, 77 градова и 148 општина, бити активни када буде требало да се изгради пут, уведе струја, изграде вртићи и домови здравља.

“Морају бити први који ће иницирати да се поштује закон када је ријеч о двојезичности и активирати се гдје год постоји неки облик нетолеранције или насиља према појединцима или дијеловима српске заједнице”, каже Пуповац.

Коментаришући излазност од само 10 одсто, Пуповац је нагласио да државу Хрватску треба натјерати да промијени приступ према мањинским вијећима.

“Мора бити информативне кампање. Ако је одлучила гдје ће бити бирачка мјеста, онда мора да се договори са нама који предлажмо листе”, нагласио је Пуповац.

Када је ријеч о партнерству са владајућим ХДЗ-ом, предсједник СНВ-а указао је да је до преиспитивања сарадње дошло због застоја у испуњавању договора.

Он је додао да ће се у наредном периоду видети како ће бити спроведени нови пројекти.

Припадници националних мањина у Хрватској, њих скоро 254.000, јуче су бирали чланове савјета националних мањина и представнике који ће учествовати у јавном животу и управљању локалним пословима.

Националне мањине бирале су између 6.686 кандидата на 846 бирачких мјеста.

Највише кандидата има српска мањина, затим албанска, па ромска и мађарска.

Чланове 352 савјета бирало је 14 мањина, а 109 представника 20 националних мањина.

Чланови савјета бирају се у 19 жупанија, граду Загребу, 68 градова и 108 општина, а представници у 19 жупанија, граду Загребу, 34 града и једној општини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана