Пуповац: СДСС излази самостално на изборе за Европски парламент

Срна
Пуповац: СДСС излази самостално на изборе за Европски парламент

Предсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац најавио је да ће се ова странка самостално кандидовати на изборима за Европски парламент, а жеља је да се на тај начин покрене питање односа према Србима у Хрватској.

 

 

 

Пуповац је за Радио-телевизију Србије навео да је одлука да се иде самостално на изборе донесена након што није било задовољавајућег резултата са дијелом чланова владајуће коалиције, који припадају либералним политичким опцијама. 

Према његовим ријечима, СДСС циља на двије ствари, од којих је прва да “еманципује Србе у Хрватској борбом за њихова права” - да буду ослобођени од страхова, притисака и да се још једанпут истакне важност тога да могу слободно и равноправно да живе у тој земљи. 

“Друго је да циљамо на мандат у Европском парламенту, за шта постоји потенцијал у српском бирачком тијелу, како ономе у земљи, тако и ономе који је силом ратних прилика или силом других економских прилика овога тренутка изван земље”, рекао је Пуповац. 

Он каже да ће листа бити потврђена од стране предсједништва у наредних дан-два, а јавности ће бити представљена у понедјељак. 

Пуповац је рекао да је велика вјероватноћа да ће на листи бити и бивши савјетник хрватског предсједника Иве Јосиповића - професор Дејан Јовић. 

Говорећи о обиљежавању Дана сјећања на жртве Јасеновца, Пуповац је навео да ће представници народа и организација народа страдалника у том логору - Јевреја, Рома, Срба, антифашиста и противника усташког режима у НДХ, отићи на обиљежавање у једној колони 12. априла. 

“Искористићемо прилику да пошаљемо поруке осуде тога режима, али и осуде оних који обнављају тај режим, осуде оних који настоје величати или опрати тај режим”, истакао је Пуповац. 

Он је истакао да му је жао што са Владом није постигнут договор о одласку на комеморацију у једној колони. 

“Очекујемо да ће се то догодити сљедеће године, а да би се то догодило неопходно је да, након средине априла и након ових комеморација, почнемо разговоре и отклонимо све оно што видимо као прпереку да имамо једну и заједничку колону”, навео је Пуповац. 

Пуповац је рекао да не зна како ће ствар тећи са комеморацијом у Блајбургу у мају, те да не зна колико ће то подићи тензије или неће. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана