Pupovac: Referendum o Izbornom zakonu pogodovao bi proustaškim krugovima

Srna
Pupovac: Referendum o Izbornom zakonu pogodovao bi proustaškim krugovima

Beograd - Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća /SNV/ Milorad Pupovac ocijenio je da bi prihvatanje zahtjeva za raspisivanje referenduma o izmjenama Izbornog zakona, kojim se traži smanjenje broja i prava poslanika manjina u Saboru, značilo korak ka obespravljivanju manjina i pogodovalo desničarskim i proustaškim krugovima.

Pupovac, koji je i poslanik u Saboru Hrvatske, izjavio je za "Večernje novosti" da bi svakom odgovornom u državi moralo biti jasno koje posljedice taj referendum može da ima.


"Mislim da velika većina u Saboru i Vladi nije za taj referendum, pa se nadam da ta inicijativa neće proći", rekao je Pupovac.

On je naveo da su kao direktna posljedica kampanje za referendum uslijedili brojni verbalni napadi na njega u posljednje dvije sedmice.

"Kada su ispred crkve prikupljali potpise vukli su ljude za rukav i govorili žPotpišite protiv Pupovcaž, žIdemo se riješiti Pupovcaž. Tu poruku su poslali i kada su predavali potpise. Sve je to dovelo do verbalne agresije i netolerancije prema meni", rekao je Pupovac.

On je pojasnio da su prikupljeni potpisi sada u Vladi Hrvatske na provjeri ispravnosti, a da će, ukoliko ih bude dovoljno, Sabor odlučivati da li su pitanja u skladu sa Ustavom, zatražiti od Ustavnog suda mišljenje o tome i na kraju odlučiti hoće li biti referenduma.

"Što se tiče odnosa prema manjinama, šteta je već učinjena u kampanji rasplamsavanjem negativnih stavova i emocija", smatra Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana