Pupovac: Prekinuti zločinačku ideologiju

Srna
Pupovac: Prekinuti zločinačku ideologiju

Beograd - Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorad Pupovac smatra da je moguće da će, poslije presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, autoriteti u Hrvatskoj shvatiti da je vrijeme da se prekine sa “zločinačkom ideologijom i politikom” i zločinačkim pozdravom “Za dom spremni”.

Pupovac je ocijenio da je sud u Strazburu, koji je odbio da raspravlja o tužbi bivšeg hrvatskog fudbalera Josipa Šimunića protiv Hrvatske zbog novčane kazne za uzvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, odlučio da ovo kaže sa punom sviješću o važnosti tog pitanja u Hrvatskoj. On je za “Politiku” rekao da bi, nakon te presude, u Hrvatskoj trebalo da postane jasno da pozdrav “Za dom spremni” ne može imati nigdje, ne samo zvaničan status, nego ne može imati ni pravo građanstva.

Nažalost, ističe Pupovac, fasade na mnogim zgradama, uključujući školske, imaju ispisan taj pozdrav, imaju ispisano “ušato U”, čuju se povici na stadionima poput onog koji je Šimunić uzvikivao po završetku fudbalske utakmice.

Pupovac smatra da presuda suda u Strazburu predstavlja značajan doprinos podizanju svijesti u hrvatskim sudovima jer je, kako je rekao, praksa s tim u vezi veoma neujednačena, zbog toga što je većina sudova donosila oslobađajuće presude onima koji su uzvikivali ustaški pozdrav.

“Ali, ovo je značajan doprinos i političkoj praksi, jer smo, recimo, čuli stav hrvatske predsjednice da je riječ o starom hrvatskom pozdravu”, rekao je Pupovac.

On je podsjetio da su postojale i inicijative pojedinih akademika i predstavnika Katoličke crkve da to treba da bude zvanični pozdrav hrvatske vojske i zastupani stavovi da treba da postoje izuzeci u kojima će taj pozdrav biti dozvoljen.

Pupovac, međutim, kaže da ne očekuje da će se “klima” u Hrvatskoj mijenjati lako i brzo, jer to predugo pušta korijene i previše je onih koji to relativizuju ili imaju simpatije prema tom pozdravu, a premalo onih koji imaju hrabrosti da kažu šta to jeste.

Sud u Strazburu odbio je nedavno da raspravlja o tužbi koju je protiv Hrvatske podnio bivši hrvatski fudbalski reprezentativac Josip Šimunić, koji je novčano kažnjen zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava.

U obrazloženju odluke, sud je naveo da uzvikivanje pozdrava “Za dom spremni” predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, te da je Šimunić kao poznati fudbaler i uzor mnogim navijačima morao da bude svjestan mogućeg negativnog uticaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i da se od toga uzdrži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana